Като има будали, работата върви

Като гражданин и човек на науката съм наясно, че набирането на национална статистическа информация е сред фундаментите на държавността. Винаги е далеч по-трудно да работиш, отколкото да стоиш отстрани и да търсиш кусури. От преброяванията и изобщо всички статистически проучвания ползата е огромна и се надявам повече хора да го осъзнават и съдействат. С интерес очаквам резултатите от преброяването, за да се разкрие възможно най-точно какво е демографското и социално положение на нашия унищожаван и самоунищожаващ се (без преувеличения) народ, който почти откакто има преброявания на населението, извършвани от българска държава и администрация, все е заложник на политически експерименти, кой от кой по ненавременни и екзотични.

По-възрастните, а и младите поклонници на родното киноизкуство, помнят сатиричния филм на режисьора Едуард Захариев по сценарий на Георги Мишев „Преброяване на дивите зайци“ (1973 г.). В него се разказва за една напълно безсмислена дейност, която се превръща в пародия, и се прахосват ценно време и пари.

За разлика от тази история, Преброяване на населението на Република България 2021 е много сериозно начинание, въпреки че медийното му отразяване нерядко го сближава с кинопроизведението. НСИ е учреждение с традиции, стари почти колкото възстановената през 1878 г. българска държава. Преброявания се правят на всеки десет години, понякога и по-често. Последното през 2011 г. беше по-различно заради въвеждането на новите технологии, но мина учудващо добре и голям брой хора се преброиха онлайн. По не съвсем ясни причини сега процентът на преброилите се в световната мрежа е по-нисък от предния път. Дали заради първоначалния срив на системата, или по-скоро защото обществото е притеснено, напрегнато и обезверено, не вижда авторитет в лидери и институции и това е своеобразна пасивна съпротива? Имахме лошия късмет да се натрупат затруднения от обективен характер – пандемия, избори и предшестващите ги кампании; вероятно има и субективни. Работата на преброителите е затруднена от излишни въпроси за неща като например сграден фонд, построен далеч преди последното преброяване, за който редица местни и национални институции, включително и НСИ, разполагат с информация. Интересни са въпросите дали семейството има съдомиялна машина, енергоспестяваща дограма, вътрешна или външна изолация и прочее материал за съществени бъдещи операции за статистически анализ.

Колкото и чудно да звучи на масовия българин, статистиката е точна наука и понеже не познавам добре нейните специфики, спирам с коментарите за тези въпроси. Всички те се задават от преброителите, които понякога дори с риск за живота и здравето си, както видяхме от различни изнесени в медиите случаи, а почти винаги на нервите си, трябва да преглъщат неудобства, да се извиняват, обясняват и попадат в какви ли не конфликтни ситуации с често справедливо възмутени преброявани, за които обаче преброяващите обикновено не носят вина. Те работят общо взето на възрожденски начала, защото припечелената сума за над месец работа във вечерни часове и почивни дни е твърде далеч от понастоящем установената и недостигаща за нищо минимална работна заплата. Техните усилия и труд не бива в никакъв случай да останат незабелязани, още повече, че те са волнонаемни и в огромния процент от случаите не са запознати в подробности с работата на създаващите организацията научни и административни институции. Изобщо – поклон пред хората с такава будна гражданска съвест! Дори и да са се включили, за да припечелят нещо, допълнително или основно. Усилията им рязко се открояват на фона на това, че в страната има множество нейни здрави и прави граждани (дано точният им брой сега да бъде установен), които предпочитат да лежат на нечии ръце, отколкото да се включат в изграждането на брутния национален продукт.

„Като има будали, работата върви“ – стара, но вярна приказка. Дано „будалите“ никога не свършват, защото страната и обществото имат нужда от тях. Преброителите – обикновено млади хора или пенсионери, изнесоха на крехките си плещи основната тежест на кампанията. Добре би било да има такива самоотвержени „будали“ и на по-високите обществени етажи, та да вървят нещата и там. Резултатите от преброяването, каквито и да са, ще очертаят важни за развитието на страната за следващото десетилетие реалности и тенденции. То се натъкна на всевъзможни препятствия, но в крайна сметка благодарение на усилията и на тези хиляди безимени труженици до броени дни ще бъде факт. Дано и никога повече преброяванията да не се извършват при подобни екстремални политически и здравни условия!

За автора

Вашият коментар