Offroad Пловдив: 12 години откриваме нови пътища и хоризонти (СНИМКИ и ВИДЕО)

Може би най-важното за всеки човек е свободата. Не само физическата, но и душевната. Знанието, че държиш съдбата си в собствените си ръце, без натиск от околния свят. Пътуванията сред природата, бягството за малко от сивото, забързано ежедневие, смесено с адреналин, напълно отговарят за чувството на свобода, което води в една и съща посока и обединява мъжете от клуб Offroad Plovdiv. Те карат джипове за преходи в планински район, като организират фестивали, състезания или просто приятелски екскурзии, с цел опознаване на красивата ни родина.

Историята им започва преди 15-тина години в силно развития Национален offroad форум, където любители на екстремното шофиране с джипове, AТВ-та, мотори, автомобили се събират и обменят информация от всякакво естеството – от ремонти вкъщи и по колите до преходи, пътеписи и лични истории. През 2008 година, по Коледа, един от джипарите, с никнейм Търтея във форума, решава да посети Пловдив по семеен повод и инициира разходка сред пловдивските писачи, които да му покажат планинския район в областта. Това се оказва и първият път, в който пловдивските офроудъри се срещат на живо и организират по-сериозен преход.

Така се появява „Пловдивската група“, която стартира неделни разходки със семействата си – дали с барбекю, дали със сандвичи в ръка, или само за проба на возилата.

Нещата се засилват, когато активисти от Националния форум инициират организирането на национални offroad събори и любителски състезания в тях. На тях хората от различните градове се опознават и заформят едно живо общество, което поддържа по-различна форма на социални контакти и хоби.

Установихме, че ни харесва да сме заедно, да наблюдаваме какво правят останалите и предизвикани от батковците в offroad-а решихме, че и ние ще се включим в мероприятията. Започнахме да работим и усъвършенстваме джиповете си, да слагаме гуми, да правим окачвания, повдигания, да слагаме лебедки, изобщо подобрения за по-сериозните терени. Последваха по-големи разходки, по-дълги маршрути с преспиване на палатки или къщи за гости“, разказват от клуба.

За повечето първият професионален досег до offroad-а е покрай събитията, организирани от пловдивчанина Александър Ковачев. В последствие той кани някои от тях да се присъединят към екипа, който подготвя състезанията, като така и самите те черпят познания за процеса.Започва се с първите участия в различни надпревари, като Траял по време на Събора в Приморско през 2008-а, Траял в Лазарово през 2009-а и се стигне до момента, в който започват да правят собствени любителски надпревари, под мотото „Пловдив и приятели“, за да премерят силите си. Дебютното е през 2009 година на хижа Пашалийца, над село Павелско. Доста бързо нещата стават сериозни и през 2010-а вече се включват и колеги от Сърбия, което е и първото международно участие в състезание на пловдивската група. Същата година се състоят няколко последователни събития, като се заформя традиция, и към днешна дата изданията са близо 20.

Бързо се заформят приятелства. Всеки на всеки разчита и помага.

„В гората разбираш, че всички са равни. Дори този, който е инвестирал най-много в джипа си, отивайки там може да увисне и да остане в нищото. И ако ги няма останалите да му помогнат, той няма как да се прибере. В началото и ние не знаехме възможностите си, не познавахме добре маршрутите. Тепърва преоткривахме територията. Основният въпрос, който си задавахме, бе: „можем ли да минем оттук?“ С времето, минавайки през какви ли не невъзможни места, стигнахме до момента, в който да се питаме: „за колко време ще минем оттук?“ Въпросът дали можем изчезна. Разбрахме, че можем да минем отвсякъде, но друг е въпросът на каква цена и за колко време?“, коментират членове на клуба.

Отново през 2010-а пловдивчани предлагат третият Национален offroad събор да се направи от тях. Съюзяват се пак с Александър Ковачев и организират съвместна проява – Ковачев международното състезание Balkan offroad, а пловдивската група събора Arena offroad и поредното издание на „Пловдив и Приятели“. Събитието се реализира на Копривките и продължава седмица – със състезания, музикални сцени, изложения за джипове, техники и аксесоари. Забавното е, че въпреки летния сезон, ги удря страшен дъжд, който все още им „държи влага“. Той обаче не е попречил на емоциите и на незабравимите спомени. Може би и това е причината след този събор всички следващи да се провеждат на Приморско.

През годините изпъкват няколко по-значими момента. Започват да се сформират съвместни екипажи, които да участват по състезания в страната и чужбина. Да се подготвят за различните типове offroad трасета – тряли, трофи, крос кънтри, рали и разбира се традиционни състезания от веригата „Трофи България“. Вълнуващ момент е подготовката на асистиращ камион за Дакар през 2012 година, когато част от групата отива да подкрепи екипажа на Пепи Цанков. Също с голям трепет споделят за голямото събитие на 2018-а, когато за първи път правят „Пловдив Офроуд Фест“, където канят всички ходещи в планината под мотото „В планината има място за всички“. Освен феновете на моторните offroad спортове, взимат участие клубове по спортно ориентиране, вело-клубове, туристически дружества от Пловдив и Асеновград и заедно дискутират проблемите, свързани с пребиваването в планината.

Оказва се, че голяма част от членовете на групата са настроени доброволчески. По естествен ред тръгват да помагат на другите си колеги и жители, извън форума, при аварии. При закъсал автомобил, при паднало дърво, при останали без ток села, раздаване на храна, вода и лекарства на нуждаещи се, при наводнения и други бедствия.

Едното води до другото. Спасителните акции се разчуват и Община Пловдив кани групата заедно с водолази и алпинисти от Пловдив да сформират Доброволното формирование – Пловдив 112, по започналите програми на Европейския съюз, като допълнение на тогавашната Гражданска защита. Колаборацията между двете звена – клуба и формированието е повече от добра. Членове на формированието и до днес участват по събитията, организирани от клуба, като първа долекарска помощ. В последствие инициират и създаването на доброволното формирование Аварийно Спасяване – Пловдив. За щастие, не е имало много сериозни инциденти по време на събитията. Към днешна дата клубът прави и обучения за начинаещи навигатори и офроудъри, заедно с екипа на Аварийно спасяване – Пловдив.

Може би най-трудното нещо, пред което се изправят шофьорите, е да укротят собствения си дух, да наложат правила, да се вкарат в рамки, защото те са свободолюбиви хора. Другото е да се подберат правилните трасета, за да се направят маршрути за отделните класове.

Другите интересни преходи, станали традиция на клуба, са двудневните мини експедиции. Тогава се включват представители на това хоби от цялата страна и заедно посещават дадена дестинация и забележителностите свързани с прехода. Някои пътуват на групи, други сами, но на вечерта всички се събират на едно място и се забавляват. Тези мини екскурзии са както за разтуха, така и за опознаване на природните и исторически забележителности на България. Всяка дестинация е съобразена с това какво може да предложи като емоции и познания на пътуващите. Опазването на околната среда е задължително при преходите. В това отношение компромис не се прави.

Така стигаме до днес, когато клуб Offroad Пловдив прехвърли 12-а си годишнина. Празнуването на рождения ден започва на шега след онази първа пловдивска среща, инициирана от Търтея. На следващата година, отново по Коледа, решават да се съберат, после на следващата, и на следващата, та чак до 2020-а. И отново като традиция, по време на рождения ден се черпят за здраве и провеждат леки състезания, за да е още по-забавно. Тези изключителни преживявания ще събират хората години напред. Щафетата ще се предаде на следващите поколения, те пък на следващите, като така нишката на човека, природата и свободата ще се запази в бъдещето и ще отваря нови хоризонти.

Снимки и видео: 4К Студио

Всчики филми на 4×4 Trips Bulgaria може да видите в канала им ТУК

Повече информация за 4×4 Trips Bulgaria и уикенд разходките може да видите в сайта им ТУК

За автора

Вашият коментар