Петя Ангелова направи филм за гласа на Родопите

Петя Ангелова е с дългогодишен опит в журналистиката, културната сфера и телевизията. Последният ѝ филм „Вино от глухарчета“ бе награден за Най-добър експериментален късометражен филм в американския фестивал North beach American film festival през 2019 година.

Сега тя се завръща с документална лента за село Борово, община Лъки, – „Гласът на сърцето“, реализирана по програмата „Творчески инициативи“ към Национален фонд култура.

Сюжетът е концентриран главно към село Борово, но в същината си филмът говори за онова завръщане към корените ни, към родното, което в последното десетилетие толкова ни липсва. Волно или не осъзнахме колко е ценно. Все повече млади хора отправят поглед към слабо населените планински региони, виждат качествата и позитивите в това да живееш далеч от шумотевицата, сам да отглеждаш храната си, да дишаш чист въздух, а децата да заменят бетонната площадка с поляни и гори. С цял открит хоризонт, докъдето ти стига взорът.

„Гласът на сърцето“ разглежда няколко истории – тази на местността, както и за създаването на песента „Родопа, моя планино“, написана за селото от композитора Анастас Дафов. Той е наследник на най-известния местен гайдар през 1905 година – Тасо Николов. Дъщеря му пък е естрадната певица Диана Дафова, която също участва в проекта.

Интересен факт за Анастас Дафов е, че няма два пръста, но свири с лекота на акордеон и пиано. В момента композиторът е на 94 години и сам разказва за живота си.

„Анастас е изключително интелигентен, ерудиран, стъпил здраво на земята и с поглед в бъдещето човек. Избрах да снимам за Борово, защото оттам са и моите корени. То е в близост до Кръстова гора, а там енергията е невероятна. Всъщност, моят дядо и целият му род са участвали в Илинденско-Преображенско въстание. Живеели са в Момчиловци и след като въстанието е разгромено, е трябвало да се махнат оттам. Искали са да дойдат в българската част и са поели към Пловдив и Стара Загора. Като минавали през Борово обаче, едно от децата на брата на дядо ми е починало. Погребали са го и цялото семейство е решило да остане там.

Случайно или не, дядо ми е купил свещената земя на Кръстова гора, където е заровен Христовият кръст. Построил е първия християнски параклис след робството“, разказва Петя Ангелова.

В „Гласът на сърцето“ участват още авторът Игнат Бедров, написал няколко книги за Борово, младият гайдар Николай Беляшки, който освен, че свири и изработва гайди, както и Миглена Димитрова и Димчо Енчев от ансамбъл „Тракия“, които записват песента „Родопа, моя планино“ за първи път от създаването ѝ насам в студио.

В трудовете си Игнат Бедров пише, че в миналото в Борово са живеели над 3000 човека, а сега едва наброяват 80. Основното препитание е селски туризъм, но почти няма млади хора.

Въпреки това Петя забелязва, че нещата се променят в положителна посока. Че дори да е само за почивка, семействата идват с децата си, правят се родови срещи.

„Най-важното е, че разпитвам местните за техните съдби и слушат ли сърцето си. А те повече от нас слушат сърцата си! По време на пандемията прекарах със семейството си там близо шест месеца. За първи път усетих и видях как от снега излиза кокичето, как дърветата дават плод. Всичко в Борово е като медитация. Връщаш се към земята“, допълва Петя.

Очаква се филмът да е готов в края на месец март. След това ще се пусне в YouTube канала на Министерството на културата и в едноименния сайт, където ще има продължение на идеята. Всеки човек от България може да разкаже вътре собствената си история или да запише кратък видеоклип от територията на произхода си. Така ще се получи един вид виртуална библиотека на красивите и духовни места на страната ни, в която всеки ще открие частица от себе си.

За автора

Вашият коментар