Черен петък

,,Черен петък” е името, което е дадено на деня след Деня на Благодарността в САЩ, който се пада последният четвъртък на месец ноември. Черният петък не е просто начало на коледните разпродажби и купуването на подаръци. Това е върхът в намалението на цените на всякакви видове стоки. Първоначално терминът се е използвал, за да се отбележи големият трафик от коли, заради хората, които се прибират, след празника. Но през последните години този ден се превръща в най-знаковия ден за търговия на дребно.
В деня на Черния петък стоките биват драстично намалени, което води до истерия търсачите на добри сделки. Всъщност всеки би искал да спести поне малко от разходите за коледни подаръци, ако има тази възможност. А намалението в този ден е толкова голямо, че е трудно да устоиш. Но колкото по-евтини са стоките, толкова по-бързо свършват. За това и всяка година се натрупват опашки от хора пред вратите на магазините, часове преди те да са отворили. От 2000г. насам, няколко големи търговски вериги в Америка се съревновават кой ще отвори най-рано.
Рекордьорът за сега е Walmart, който започва още в 10 часа на предната вечер, т.е. Денят на Благодарността. Много хора протестират срещу това, защото нито служителите, нито клиентите могат да празнуват вечерта със семействата си, а вместо това се блъскат в навалицата, за да хванат повече промоционални стоки. Но спад на интереса в Черния четвъртък все още няма.
Популярността на Черния петък и големият интерес се дължат на няколко фактора: минали са всички важни празници преди Коледа, което значи старт на коледния сезон; много хора са в отпуска на този ден, за да се съберат няколко почивни дни един след друг, а някои работодатели пускат доброволно служителите си в петък, поради огромния и нарастващ интерес към деня на голямото намаление.
В Европа практиката е да се намалят стоките сезонно, т.е. след като са минали празниците, за да може да се спечелят повече пари. Но американците имат друга тактика, която се оказва много по-печеливша. Да се надяваме, че кризата, която е надвиснала над стария континент ще донесе и на нас повечко намаления за празниците.
 

За автора

Вашият коментар