Над 350 участници за поредна година на форума „Индустрия 4.0“

Мащабното събитие с над 350 участника „Индустрия 4.0“ се проведе вчера за поредна година под тепетата

Целта му е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

Основната цел на конференцията е да проследи мястото на българския бизнес спрямо технологичните промени и иновации. Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като IT и автомобилно производство, които извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

През изминалите години Пловдив поддържа силна положителна тенденция по отношение привличането на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Равнището на безработица в ЮЦР за второто тримесечие на 2019 г. по данни на НСИ е само 2,8%. Според данни на Института за пазарна икономика, регион Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори.

Пловдив има 17 дуални паралелки с над 40 компании, които ги подкрепят. Това е нещо новаторско в България, а градът е един от пионерите в това направление.

В рамките на икономическия форум бчха представени най-добрите практики и опит от дигиталната трансформация от лидерите в индустрията в Европа. Той е една силна платформа за среща на индустриалните предприятия, консултанти и експерти. Водещи лектори бчха Томислав Дончев, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017) и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България и др. 

България е на 27-о място от 28 държави по отношение на проникването на дигитални технологии в икономиката и обществото, а по-малко от една на всеки десет компании тук се нареждат като „високо дигитализирани”. В същото време ставаме свидетели на бързо развиваща се индустриална база и специализация в ключови индустрии като ИТ и автомобилно производство.

Вашият коментар