Грийнпийс хвърли ръкавица на Майкрософт

Екоактивистите от Грийнпийс хрърлиха ръкавица в лицето на гиганта Майкрософт, с помощта на Клипи (Clippy), след като стана ясно, че не могат да се разберат със софтуерната корпорация относно използването на зелената енергия. Клипи беше анимирано изображение на кламер, което предлагаше помощ и съвети на потребителите на офис приложенията на Майкрософт от 1997 до 2003 г. С костюм на кламер беше облечен представител на Грийнпийс – действие, с което екоактивистите искаха да покажат на Майкрософт желанието си да им помогнат в избора на използваната енергия.

Според данни на еко организацията, информационните центрове на Майкрософт използват енергия набавена от традиционни източници, наричани също така "нечисти източници" (dirty sources).

В четвъртък, активисти на Грийнпийс посетиха Майкрософт в Пало Алто, Калифорния, в пореден опит да убедят отговорните фактори в Редмънд, че те трябва да използват "зелена енергия" идваща от възобновяеми източници за захранване на огромните си информационни центрове.

В призив, койкто можете да видите на страницата на Грийнпийс  (http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/clippys-back-with-a-message-for-microsoft-giv/blog/42768/) се подчертава, че е клрайно време компанията да се насочи към използването на чиста енергия.

От Грийнпийс допълват, че ако от Майкрософт проявят нужното желание, Surface би могъл да се превърне в "най-зеления" таблет на пазара, но това може да стане само, ако възприемат идеята за ползите от използването на енергия добита от възобновяеми източници. В съобщението към Майкрософт, представителите на Грийнпийс привеждат като пример за добра практика Google, които са инвестирали близо милиард долара във възобновяеми енергийни източници, и продължават да набавят енергия от вятърни електроцентрали, за да поддържат своите информационни центрове.

В съобщението на екоактивистите се приканва всеки, който иска продуктите на Майкрософт да бъдат свързани с чиста енергия, да туитне съвета на Клипи в прифила на компанията в социалната мрежа Туитър или във Фейсбук страницата на Майкрософт, или да призоват компанията да използва възобновяеми източници със свой собствен коментар.

Според Грийнпийс, Майкрософт могат да се превърнат в лидери сред компаниите използващи възобновяема енергия за доставяне на нужното им електричество за техните системи, ако се вслушат в съвета им.

 

amazon-cloud-banner

 

 

За автора

Вашият коментар