Защо е важно да се предпазим от лоши финансови избори?

Казват, че парите не са най-важното нещо на света, но са преди второто най-важно нещо.

Без значение дали печелите много или малко, правилното управление на парите ще ви помогне да откриете отговор на въпроса “как да се предпазим от лоши финансови избори”.

Ето и какви са съветите по въпроса, споделени ни от специалистите по пари от Изи Кредит:

Винаги знайте с колко пари разполагате

Когато не знаете с колко пари разполагате, няма как да взимате обмислени финансови решения. Във всеки един момент трябва да знаете с какви пари разполагате в разплащателната сметка, в спестовната, под формата на акции и други инвестиции и така ще можете по-лесно да се предпазите от лоши финансови избори.

Винаги харчете планирано

Най-често лошите финансови избори се свързват с необмислени, прекалено големи и ненужни покупки в неправилен момент. Ако разходът е в рамките на няколко хиляди, колкото струва един автомобил например, финансовата ви стабилност е сериозно застрашена.

За да не взимате спонтанни решения, които много често са синоним на лоши решения, планирайте разходите си предварително. Ако ви се е приискала нова кола, преценете колко бюджет можете да отделите, дали не е добре да изчакате още 6 месеца и дали колата да е с кредит или изцяло платена от вас.

Но си дайте достатъчно време за оценка, смятане и премисляне на тази покупка. Само така няма да се окажете с прекалено скъп автомобил в гаража и никаква финансова възможност да го поддържате и карате.

Не се впускайте във финансови приключения

Социалните мрежи са пълни с обещания за бързи печалби от какви ли не екзотични инвестиционни инструменти. Не се подлъгвайте по обещанията за бързи печалби, защото това най-често означава бърза загуба на парите ви.

Инвестирайте в обучения по финансова грамотност и различните финансови инструменти. Ако се наложи, посъветвайте се с финансов консултант, който да ви обясни плюсовете и минусите на всеки инструмент.

Избягвайте да инвестирате пари, които не сте готови да загубите и спазвайте правилото за диверсификация – да притежавате различни по степен на риска инвестиции, за да минимизирате загубите.

В допълнение към тези съвети за това как да се предпазим от лоши финансови избори ще добавим и основната гаранция за стабилност – наличието на авариен фонд, който е в размер на поне 3 месечни заплати. Тези пари трябва да са на сигурно, но лесно достъпно място и да се ползват само когато основният ви източник на доходи прекъсне.

В заключение нека обобщим как да се предпазим от лоши финансови избори:

  • Винаги знайте с колко пари разполагате
  • Не харчете необмислено
  • Не се включвайте в съмнителни финансови схеми
  • Спестявайте, за да имате финансов буфер

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата  статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

За автора

Вашият коментар