Пловдив се превърна в столица на виното, хубавата храна и фестивалите

С изпълнение на девическа хорова формация „Евмолпея“ и официални слова, днес бе дадено началото на Дефиле „Вино и гурме“, което се провежда този уикенд – 14 и 15 май 2022 година. Осмото издание на фестивала отбелязва рекорден брой участници – 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти и 4 съпътстващи, разположени в 16 локации в емблематични обекти в … Продължение

УХТ бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“

Университетът по хранителни технологии бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, организиран от Съвета по туризъм в Пловдив и висшето училище и проведен като част от фестивала дефиле „Вино и гурме 2022“. Комисията „ беше сериозно затруднена да избере най-добрия в надпреварата. Съдействие на участниците и на журито оказваха студенти от специалност … Продължение

Шеф Силвена Роу представя своята нова кулинарна книга за бебета и деца 

Шеф Силвена Роу представя своята нова кулинарна книга за бебета и деца 

За всеки един родител е от съществено значение детето му да расте здраво, жизнено и физически активно. Правилното хранене и приемът на питателна и разнообразна храна седят в основата за здравословния растеж и развитие на децата и влияят върху множество други фактори като развитието на когнитивните процеси и поведенчески модели у най- малките. Знаейки това, … Продължение

БАБХ със засилени проверки преди празниците

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници – Великден и Гергьовден. В периода до … Продължение

АУБ кани на кулинарен фестивал

Празникът на културното многообразие, който през февруари Американският университет в България проведе за 22-ри път в хибриден формат, тази година ще има своята традиционна кулминация с любимия на всички Кулинарен фестивал. След двегодишно прекъсване, на 10 април, неделя, от 18:30 ч., спортната зала на университета ще събере вкусовете и традициите на 16 държави. „Студентите и … Продължение

Ловчанлии в надпревара за най-вкусни козунаци, баници и пити

Конкурс за най-вкусен козунак, пухкава пита и апетитна баница организира Община Ловеч. Кулинарното състезание е част от Националния събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“ и ще се проведе на 16 април 2022 г. на пл. Тодор Кирков. Записването за участие в конкурса за вкусни печива е в срок до 31 март 2022 г. Заявки … Продължение

Изследваните за кръвна захар без завишени стойности по време на „Винария“ и „Фудтех“

Нито един от изследваните за кръвна захар не показа завишени стойности по време на „Винария“ и „Фудтех“. Това съобщиха от Националната асоциация за децата и младите хора с диабет, които в продължение на 5 дни измерваха състоянието на повече от 1200 посетители и изложители на специализираните изложения за агробизнес, напитки и храни. „При нито един … Продължение

160 продукта в надпревара за „Изборът на потребителя“ на ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

„Изборът на потребителя“ е един от най-оспорваните конкурси сред провежданите в рамките на международните изложби ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ И ВКУСОВЕТЕ ОТ ИТАЛИЯ. Тази година в него участват 160 продукта, разпредели в пет категории. Осем се състезават в раздела „Кафе, чай и топли напитки“, 79 са при „Вино, ликьори и високоалкохолни напитки“. В категорията „Местни продукти“ конкуренцията … Продължение

Отличиха най-добрите иновации на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии връчи наградите на трима от победителите в конкурса за иновации на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ. Церемонията по награждаването се проведе в Конгресния център на Международния пловдивски панаир на 10 март 2022 г. Проф. Ангелов, който е ръководител на Центъра за обучение по качество и безопасност на … Продължение

Богата делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022

Богата делова програма съпътства 7-то издание на мегафорума за модерно земеделие, вино, храни и оборудване, който започва след броени дни в Международен панаир Пловдив. На 9 март в 11.30 ч. пред Палата 6 ще се проведе официалното откриване на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. Най-мащабното икономическо събитие на Балканите в областта на земеделието, винената … Продължение

Food Arena представя „Българската кухня в нов стил“

Когато говорим за приятни кулинарни изненади, без съмнение очакванията ни са насочени към най-добрите в бранша, а те никога не ни разочароват. Така е и сега, когато от Food Arena са решили да ни върнат в миналото, за да се насладим на вкуса на родното, добавяйки щипка съвременна нотка за обогатяване на възприятията ни. „Българската … Продължение

В София откриват първия ресторант с вендинг машини

Първият по рода си ресторант с вендинг машини отваря врати днес на територията на град София на две локации. Така за пръв път жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на впечатляващо кулинарно изживяване с италиански храни и продукти от най-висок клас, изцяло приготвени във вендинг машините на VendingChef и готови за … Продължение

Съседите готвят, ние ядем

Нова българска иновативна компания ‘Хоум Шефс’ създаде софтуерна платформа. Тя дава на своите потребители възможността да даряват, продават и/или купуват кулинарни ястия в района в който живеят. Този стартъп започна работа в Холандия. Платформата им предлага нов тип кулинарно преживяване за всички любители и професионални готвачи на територията на цялата територия на Нидерландия. Хоум Шефс, … Продължение

Как да направим перфектната капама?

На пръв поглед материалът не изглежда актуален – Коледа и Нова година отминаха, на кого му е притрябвала капама? Това обаче е подход, типичен за незапознатите с кулинарните тънкости на родната масова (в какъвто и смисъл да се възприеме) култура. Актуален е и още как! Първо, след като нарочиха мусаката, надали много време ще мине … Продължение

Циганската баница и шопската салата са модерно вкусни в ръцете на Шеф Ангелов

Шеф Златомир Ангелов е ценител на автентичната кухня, но и умее да експериментира с нея. Той ни я поднася в особена смесица на вкусове, които връщат лентата на спомена в един модерен вид. Второто събитие от поредицата на Food Arena вече се готви и отново ще срещне качествения продукт на миналото елегантно поднесено. А шеф … Продължение

Шеф Ангелов: Модерна техника с автентичен вкус е идеалната рецепта

Поглед към близкото минало направиха кетъринг фирмата Food Arena с първата си демонстрация за сезона „Класики от СОЦ кухнята в нов прочит“. На сладки приказки и спомени от онова време се насладиха посетителите, а масата бе подготвена в типични, но модерни айстия от соца. Шеф Златомир Ангелов бе подбрал три любими ястия – яйца по … Продължение

Food Arena с модерен прочит на българската храна от миналото

С поредица от събития кетъринг компанията Food Arena ще обърне внимание рецептите от миналото в нов вариант. Тази събота ще се проведе кулинарна демонстрация на тема „Класики от СОЦ кухнята в нов прочит“. Вече позабравени и леко пренебрегвани, рецептите от преди няколко десетилетия ще бъдат възродени на 16 октомври от 12 часа на бул. Васил … Продължение

Food Arena – Бизнесът и социалната отговорност като едно цяло

Кетъринг компанията Food Arena е създадена през 2018 година и е продължение на 30-годишния основен бизнес, занимаващи се с производство и доставки на висок клас месни и безмесни хранителни продукти за България и Европейските пазари. Храната се приготвя от опитни готвачи, спазвайки здравословни технологии за обработка, a екипът държи на българските продукти. Идеята за помощта … Продължение

Бъдни вечер: да си спомним за българските традиции

Традициите не са това, което бяха. Клиширан израз от една реклама и тъкмо затова верен. Без традиции обаче не може. Просто те се видоизменят в зависимост от материалното и духовното ниво, ритъма на труд и ежедневие. Името Бъдни вечер се е наложило доста упорито в публичното пространство, но има още поне пет-шест различни имена из … Продължение