People of Maha: цветът на тяхната музика

Те са три цветни момичета: Биа Карвальо (Бразилия, вокал), Мила Нинова (китари) и Алекс Гешева (ударни и перкусии), които са писали песни във влака за Видин, в репетиционната зала в София и на всевъзможни места. Запознават се в Rockschool и за пръв път свирят заедно на благотворителен концерт на НМУ „Любомир Пипков”, това променя траекторията на животите им.

People of Maha ще ви напомнят защо обичате алтернативния рок, вдъхновен и дискретно повлиян от инди, блус, поп,  хард рок и всичко.

Можете да ги чуете на Акустичната сцена в Капана, ул. Абаджийска” на 29 август, неделя, от 19 до 21 часа

Първият им албум е факт от юни и се нарича „Blue to Gold”, защото те вярват, че от синьото на тъгата може да се стигне до златното време на осъзнатата радост от живота. Осемте песни разказват за преодоляване на трудности и токсични взаимоотношения, но и за достигането до споделеност („My home”). На никоя от трите не липсва чувство за хумор, щом кръщават първия си музикален проект Gentlemen, свирят известно време под това име, но решават, че им трябва нещо различно и разпознаваемо.

Как стигнахте до името си People of Maha?

Всичко започна с думата „маха”. Тази специална дума ни хареса, защото не можем да намерим едно значение за нея. Тя съществува на различни езици, а ние продължаваме да откриваме нови значения за Maha и винаги ни е забавно!

Ако някой ни попита за едно конкретно значение, обикновено бихме използвали значението „страхотно“ от санскрит, но също така сме го виждали като „красиви очи“, „светлина“ или дори „парче от луната“. Вярваме, че думата отразява нашето постоянно променящо се състояние на човешки същества и как музиката може да има различно значение за всеки човек, дори ако всички те слушат едно и също нещо.

България възприема ли като екзотика една българо-бразилска момичешка банда?

Понякога хората се фокусират върху факта, че сме група, създадена само от жени, или че имаме смесица между Бразилия и България. Ние не сме склонни да се фокусираме твърде много върху това, а по-скоро върху всичко, което ни носи тази мултикултурна среда. Очевидно е – имаме различно възпитание и музиката, която сме слушали, докато растяхме, е много различна и това прави нещата вълнуващи за нас.

Когато пишем песен, и трите гледаме на нещата толкова различно, че опитите да заработи всичко в една мелодия винаги са забавни. И в крайна сметка получаваме нещо, което никоя от нас не си е представял в началото.

Вашият първи албум разказва собствените ви истории като въодушевяващо пътуване. Кои са думите, с които бихте описали отиващото си лято на 2021?

Работа! Откакто създадохме групата, работим непрекъснато и това е нещо, което обичаме да правим. Независимо дали пишем повече песни, или сме в студиото, снимаме видеоклип, или сме на сцената, ние винаги сме в движение, никога не стоим на едно място.

Така че това лято беше и ще продължава да бъде много работа – ние пътуваме и свирим пред хора повече от всякога и е наистина вълнуващо за нас да можем да споделим музиката си.

Правим това, което обичаме!

Какъв свят си пожелавате?

Свят, в който има уважение, независимо дали е към вашия съсед, към вашето семейство, към някой, който живее по различен начин от вашия, или към някой, когото никога не сте срещали – стига да не нараняват никого, всички хора са важни.

Светът, който искаме, е уважителен и само един.

Ето защо споделяме нашия опит. Чрез истории можем да разберем взаимно гледните си точки и какво сме преживели. И това ни помага да бъдем внимателни един към друг, да водим здравословни дискусии, за да можем да продължим напред и да завладеем нови хоризонти.

В крайна сметка никога няма да разберем какво всъщност преживява другият човек, можем само да подкрепим и да уважаваме пътуването на всеки от нас  и да се надяваме, че ще получим същото отношение.

Но кои все пак са People of Maha?

Биа Карвальо идва от малко бразилско градче, където от десетгодишна е свирила на пиано и е пяла в църквата, заедно с цялото си семейство. Тя дори не може да си спомни кога е започнало всичко, просто един ден са я сложили пред микрофона. Уроци по пеене обаче започва да взема едва тук, в България, където се озовава за пръв път през 2012 – по проект на студентската организация, в която членува. Тя преподава английски език в дом за деца, лишени от родителска грижа във Варна.  Година по-късно кандидатства за позиция в същата организация и се установява в София.

Бия, какво те спасява, когато ти е трудно?

Определено кучетата ми. Имам 2 френски булдога, за които бих дала живота си и които ми носят толкова щастие, че не мога да го изразя. Получих първото си куче, когато преживях наистина труден период, и само неговото другарство и знанието, че не съм сама, ми помогнаха да се почувствам по-добре.

Така че, ако се чувствам потисната, просто се сгушвам с тях в леглото и се отпускам.

Алекс Гешева е графичен дизайнер и художник, родена е в българския Северозапад. Освен на барабани, свири на китара и пее. Казва, че всичко това е част от процеса ѝ на писане на песни, тъй като ѝ позволява да измисля идеи за различни инструменти. Тя цени съвременния свят, в който можеш да създаваш сам музика, без да ти е нужен лейбъл, който да те поддържа. „Ако си добър, някой ще те открие и ще сподели песните ти. Това дава на самостоятелния изпълнител много повече сила, особено със социалните медии“, казва Алекс.

Алекс, свирила ли си на барабани насън?

Тъй като музиката заема голяма част от ежедневието ми, няма как да не се появява от време на време в сънищата ми. Много често ми се случва да сънувам как свиря преди важен концерт.

Мила Нинова е от София, изучава Компютърна графика и мултимедия в Нов български университет и свири на китара. По-правилно е да се каже, че се изразява през китарите от съвсем малка – дори да не говори, тя може да изсвири и предаде всяка емоция с няколко акорда. В плейлистите ѝ мирно съжителстват метъл, боса нова и поп изпълнители.

Мила, какъв цвят има вашата музика?

Винаги съм виждала музиката, която пиша, да е синьо-лилава, с малки оттенъци на тюркоаз. Нямам точно обяснение защо така виждам музиката, също така свързвам тези цветове с много изживявания, както и с различни приключения.

Вашият коментар