Чете ли Пловдив? – Чете!


На 31 май (вторник), от 11:00 часа
пловдивския митрополит Николай заедно с кмета на града Славчо Атанасов ще открият официално 6 дневния форум „Пловди чете“.  Един от въпросите, които литературните хора под тепетата си задават в навечерието на „Пловдив чете, би могъл да изглежда и така:

Колко и каква е основната съставка наречена „Пловдив” в станалата вече традиционна културна формула?

 

Още предфестивалната проява с пловдивско участие ни дава увереност, че слава Богу, това не е така. В светлината на прожекторите е Манол Пейков, който само преди дни взе престижната награда “Пловдив” за художествен превод на „Балада за стария моряк” от Самюъл Колридж. Поемата е написана през 1797 година. През изминалите столетия над 70 художници са правили илюстрации върху безчетните издания на книгата. Най-популярният измежду тях е големият Гюстав Доре (1832 – 1883), с чиито илюстрации е и представяното издание на “Стигмати”. Преводът на Манол Пейков е върху текста на авторитетно издание от 1834 г.
Представянето бе на днес, от 18.30 ч., в театър “Хенд”, намиращ се на бул. „Руски“ 18, а организаторите от издателствата “Стигмати” и “Жанет 45” бяха поканили преподавателят по Теория на литературата Дарин Тенев (Софийски Университет), както и Миглена Николчина – редактор на „Балада за стария моряк”.

 

Една наистина интересна и задъхана книга на Надежда Захариева пък ни предлагат домакините от издателство “Летера” в първия фестивален ден. Авторката определено не се нуждае от представяне. Белетрист със сърце на поет, Надежда Захариева ни предоставя завладяващо разказаните истории на три жени, чиито изповеди са записани тайно от психоаналитичка, погазила хипократовата си клетва. И още: как реагира на тези истории една изживяваща творческа криза писателка, и какво може да се случи в един почти празен влак, пътуващ от София за Варна? Всичко това – в „Две очи любов” на Надежда Захариева. Книгата ще бъде представена от Константин Еленков. А Стефка Берова ще изпълни песни по стихове на Надежда Захариева.

Интересни са предложенията,
идващи от завършилия литературен конкурс на издателство “Хермес”. Събитието е на 31май, от 17.00 ч., в книжарница „Хермес” – Централ. Победителките Елица Стоянова със стихосбирката „Предсказана” и Ина Герджикова с книгата си „Плажният дневник на една кифла” са излъчени в условията на една наистина сериозна конкуренция. 37 са били участниците в категория “Проза” и 31 в раздел “Поезия”. Конкурсът се провежда за пети път, като наградата се дава за първа излязла книга.

 

“Истории в минало време” на издателска къща “Жанет 45” представлява сборник с разкази от Петър Денчев. Книгата ще бъде представена от Здравко Дечев на 31 май, от 17.30 ч., в Културен център „Тракарт”. А ето какво казва Борис Минков за историите, написани от Петър Денчев:

 

„ …Непреднамерена елегантност и стаяваща се между епизодите поетичност. Разкази за страха, за самотата, извън която човекът изглежда няма съществуване. Тези разкази поставят най-трудния въпрос: от какво е съставен аз-ът? …Спомени и телесна сетивност, детски преживявания и театър на половете. Едно силно усещане за накърненост трайно се наслагва: кракът го няма, родителят го няма, нещо ценно от миналото го няма… Човекът в тези разкази е разпилян в поредица от бълнувания и травми.”


Програма за 31 май 2011 г. (вторник)

 

Представяне на стихосбирката „Аз съм” с участието на автора Ефим Ушев. Представя Владимир Янев.    Издателство „Славена” 17.00 ч.,
Галерия Златю Бояджиев”
Представяне на книгите „Предсказана” от Елица Стоянова и „Плажният дневник на една кифла“ от Ина Герджикова. Представя Ивелина Балтова. ИК „Хермес” 17.00 ч., Книжарница Хермес” – Централ

 

Среща с автограф с Надежда Захариева и Стефка Берова. Издателство „Летера” 17.00 ч.,
МОЛ „Галерия“

 

Премиера на „Истории в минало време” – разкази от Петър Денчев. Представя Здравко Дечев. ИК „Жанет 45” 17.30 ч.,
Културен център Тракарт”

 

Премиера на стихосбирката „Живея другаде” от Камен Костов. Представя Пенка Калинкова. Издателство „Ерго” 18.00 ч.,
ДТ Пловдив – камерна зала, фоайе.

 

Премиера на романа „Две очи любов” от Надежда Захариева. Музикално-поетичен спектакъл с участието на Стефка Берова. Представя Константин Еленков Издателство „Летера” 18.30 ч.,
Исторически музей, пл. Съединение”
Очаквайте пълната програма на фестивала!

mediacafe.bg

За автора