Кризите при тинейджърите

В своето развитие личността преминава през различни периоди, едни по хармонични, други по динамични, изпълнени с действие.Защото всъщност присъствието на действие води до развитие. Това развитие е съпътствано неминуемо и с кризи. Кризи, обаче, които са свързани с придвижване напред и промяна.

Личността се изгражда именно по време на криза, когато цялото ти същество се тресе, търсейки смисъла, опитвайки се да открие причинно – следствените връзки на битието. Тогава често си задаваме „ Защо?“. Търсим отговорите.

Първият период от жизнения път на личността е пролетта. Така,  както се събужда след зимен сън природата за нов живот, така бурно и раззеленяващо започва юношеството.

Водещи през този период са три кризи –

„Защо не съм харесван?“, „ Защо трябва да уча това?“, „ Защо съм тук?“

Да започнем с разглеждането на първата криза.

Защо не съм харесван/а?
 
„Убеден съм, че никой няма такова поразително влияние върху човека, както неговата външност, и не толкова самата външност, колкото убеждението в нейната привлекателност или непривлекателност“, Л.Н.Толстой.

А когато си на 14-15 години това как изглеждаш и дали си харесван е от особена значимост. Защото първото, което се забелязва и прави впечатление е външността. Заради нея ти се дава или не, втори шанс. Тоест ще имаш възможност да бъде чута и оценена твоята душевност.

Кризата с харесването може да се нарече първа в периода на юношеството, но начина с който се справяме моделира личността – социално, емоционално, а често и интелектуалното ни развитие.

Преди известно време имах среща, ще я нарека  Ани / момиче на 14 години/ и нейната майка. Беше я довела при мен с идеята, „да я накарам да разбере“, че трябва да престане да яде толкова много, защото е закръглена. Майката сподели, че с всички в семейството се обсъжда какво да се направи за да не е Ани толкова пълна.

Момичето седеше наведено на фотьойла и се опитваше да скрие сълзите си. Усещах колко наранена се чувства. Най-вероятно се питаше дали е права майка ѝ и разбира ли я? Знаеше, че наистина трябва да се храни по здравословно. Тя самата беше чела и имаше информация за това. Но все пак и беше трудно! 
В разговора тя сподели, че се чувства не приета и самотна. Плачейки ми каза, толкова ли е важно да съм в някакви стандарти, които обществото налага.

Истината е, че формата на тялото е функция на дейностите, които то е в готовност да извърши и емоциите, съпровождощи тези дейности. Тялото не е създадено от природата, за да бъде показвано – то е нашият инструмент, с който комуникираме в този материален свят. Важно е да се грижим за него. Да го поддържаме здраво, но не непременно да е в някакъв калъп.

Така се чувстваше и Ани. Като затворник. Като човек, който не отговаря на стандартите възприети в обществото, отхвърлена и тъжна. 

Това се случва не само на Ани, но и на много други тинейджъри. Някои от тях включително се чувстват като дамгосани. Те живеят с тази болка и израстват с нея, криейки я дълбоко в душата си.

Вгледайте се в добре изглеждащия ви приятел с образование, който не може да си намери работа, или пък приятелката му го е напуснала – това е момчето, което е повярвало, че не може да бъде харесвано.
Ако се доближите повече до елегантна дама, която ще изкара процент, равен на месечната ви заплата само от сделката, която в момента прави, ще откриете че отдавна е прехвърлила трийсетте, но още не се е омъжила – това е момичето, повярвало, че не може да бъде харесвано.

Може би ако тогава, в онази крехка възраст не бяха сами, а разбрани и подкрепени от някого. Ако имаше с кого да споделят, щеше да се намери начин, в който да оценят по-добре себе си, да се реализират и чувстват обичани и приети сега.

Това е опасността на кризата, свързана с въпроса за харесването в юношеството – опасността да се  „ самообезстойностиш“, да нямаш истинска преценка за себе си , цял живот  да си убеден , че другите са по-красиви и по-успешни и никога да не бъдеш победител.

Да, в едно състезание не всички са победители, но винаги има някое в което ти си победител. И сега Ани, има нужда от своята победа. Има потребност да бъде приета и разбрана такава. Харесана. Защото, защото когато си на 14 години е важно,  много важно да си харесван. Това е една лична победа за теб!

Очаквайте продължение!

Още от съветите на Наталия може да видите

  • Искам да съм богат на 15 ТУК
  • Разберете ме не издържам ТУК
  • Неудобните въпроси ТУК

Mediacafe.BG стартира нова рубрика "През очите на психолога“. Неин автор е известният пловдивски специалист Наталия Маламова, която има какво да ни каже по най-различни теми свързани с децата, тийнеджърите и разбира се по-възрастните от нас.  

Наталия Маламова е магистър-психолог. Завършила образованието си във ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” през 2005 година. През есента на 2006 година и началото на 2007 година се обучава в Института по позитивна психотерапия за работа с деца в детските модули “Приказна психотерапия”, “Развод и раздяла при родители”, “Агресивно поведение” и др. За времето от септември 2007 до януари 2008 година специализира към Института по позитивна психотерапия, базисно ниво в група с майстор Милена Манова. За предиода от април 2015 година до юли 2015 година се обучава за треньор по личностно развитие в Академията за треньори “Щастлива жена”. Член е на Дружеството на психолозите -BG-RP-0370. 

Вашият коментар