NASTOLA – приключението за настолни игри, което вдъхновява

Ще попитате що за нещо е NASTOLA  и какво прави, ами нека ви разкажем малко повече

NASTOLA се появява пред публика наскоро – преди около месец и ние се сблъскахме с тази страхотна идея на фестивала за настолни игри Board with me! Пловдив. Ех, ако сте пропуснали да присъствате, събирания за настолни игри винаги има.

С предприемчив дух и голяма мотивация, Ваня и Миро слагат началото на NASTOLA – онлайн магазин за оригинални настолни игри, разширения и аксесоари.

Всъщност създателите изобщо не го възприемат така. За тях NASTOLA е място за вдъхновение на хората, които са любители на настолните игри или тези, които дори нищо не разбират под думите „настолна игра“.

Тези млади ентусиасти имат за цел да разпространят и запознаят хората с настолните игри. Те силно вярват, че играта е едно приключение, което помага в социалния аспект, т.е. при запознанството и сприятеляването с нови хора.

Ваня – един от създателите казва: „Аз лично съм останала с прекрасни спомени от детството си, когато играех с моето семейство или с приятели. Да, тогава настолните игри бяха малко по-обикновени като например картите за игра или „Не се сърди човече“. Обаче емоцията от тези преживявания остава жива и до днес в спомените ми от тези мигове“. Така тя се вдъхновява да създаде NASTOLA и има желанието да пренесе изживяването на любителите на настолни игри. Също така тя споделя, че точно настолните игри са били сплотяващия елемент при запознанството с други деца и развиване на въображението им. А крайната стъпка към началото на NASTOLA е настъпила преди няколко месеца, когато младите създатели прекарват вечер след вечер в игри с близки и приятели (предполагаме познато чувство и на вас).

Възможно е да сте запознати, настолните игри се развиват многократно от началото на века до сега. Да, има богато разнообразие от настолни игри, а това предразполага всеки човек да открие нещо подходящо за себе си или за приятел.. 

Екипът на NASTOLA вярва силно, че настолните игри могат да бъдат използвани и за образователни цели. Като например играта „Ticket to ride” (Билет за пътуване), която ви предоставя възможността да пътувате от едно място на друго или “Travelin” (Пътуване), която ще ви сблъска с реални и доста комични моменти от пътувания в Европа. Така всъщност може силно да обогатите знанието си по география и опознаване на света. Други настолни игри пък могат да увеличат познанията ви по математика, литература и т.н. Разбира се, остава и елемента на забава тъй като все пак това са игри.

Екипът на NASTOLA иска да е в близост до любителите на настолни игри, за да ги вдъхновява и затова присъстват на събития като първият фестивал за настолни игри в Пловдив – Board with me.  А това се получава и първият фестивал за NASTOLA и запознанство с публиката.

И тъй като вдъхновението се увеличава след този невероятен уикенд на фестивала, то те решават да организират събитието „Пикник-игра“. Този пикник успява да събере много любители на настолните игри сред природата и всъщност както се казва по пловдивски да се бичи айляк. 
 
За Ваня и Миро остава важен момента настолните игри да бъдат поднесени на хората на разбираем за тях език. Затова те ще продължават да разпространяват идеята, организират събития и предоставят настолни игри в България.

Разбира се, може да посетите NASTOLA в социалните медии като Facebook и Instagram чрез линковете по-долу. А в най-скоро време интернет страницата NASTOLA.bg ще отвори за всички любители на настолните игри, за да продължи да вдъхновява.

  • ФБ страницата на Nastola може да видите ТУК
  • Инстаграм профила посетете ТУК
  • Интернет страница може да видите ТУК

СНИМКИ от първия фестивал за настолни игри Board with me, който се проведе в края на април може да видите ТУК

Вашият коментар