Раница без граница: Паметник на трите поколения

Човек живее, когато е на път. В пътешествията откриваме не само непознати култури, но и скрити части от себе си. Откриваме съкровищата на Майката Природа, а тя – Природата, е най-близкото до съвършенство. Затова ще ви отведа дълбоко в дебрите ѝ, ще последвате стъпките ми, за да я разгадаем заедно. Градове, села, резервати и хълмове, у дома или извън границите на България… ще се впуснем в едно красиво приключение, за да обогатя знанията ви и да ви предложа нови идеи за пътешествия.

Продължаваме поредицата с Паметника на трите поколения, който е открит през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на Перущица в Априлското въстание. Той съчетава компилация от различни военно-исторически моменти от българската история, като Априлското въстание, Септемврийското въстание и политическите събития покрай 9 септември. Проектанти са Любомир Шинков и Владимир Рангелов, а скулптор е Любомир Далчев. Тримата успяват да създадат впечатляваща историческа архитектура, която през годините често е била на косъм от разруха, обект на вандализъм и противоречивите мнения на гражданите дали заслужава да съществува, или не. Досущ като други паметници в България, носи признаците на Освободителната война и едновременно с това на социалистическия строй и влияние. Това не веднъж е разпокъсвало народа и е оставяло съдбата на постройката неясна и занемарена.

В момента паметникът е лесно достижим, а пътят до него проходим. Издига се в централната част на Перущица или по-точно  на историческия хълм „Маньово бърдо“, връх „Власевица“. Заема 3,4 дка площ и се състои от три скулптурни групи с обща дължина над 60 м. Те са подредени в хронологичен ред, спрямо поколението, което изобразяват. Качването до него се осъществява чрез естакада от стълби, започващи от Дановото училище, в което Васил Левски основава перущинския революционен комитет през 1869 г. Именно училището се е превърнало в един от основните отбранителни центрове. При отбраната му на 30 април загива учителят Петър Бонев, който е един от ръководителите на защитата. След него още много хора губят живота си в името на свободата на бъдещите поколения.

Покъртителна история е тази как Кочо Честименски и Спас Гинев убиват невръстните си деца, съпругите си, а накрая и себе си, само и само да не бъдат заловени от врага. Саможертвата им събужда смелостта на събратята им, които повтарят тези жестоки, но някак си легендарни действия. Самият каменен комплекс пък е построен на мястото, на което башибозуците са застреляли в гръб трима стари парламентьори. Техните имена са Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов.

                                           

                                 

Перущица е едва на 21 км югозападно от Пловдив и на 144 км. югоизточно от София, а разходката до нея може да се съчетае с природни и исторически забележителности, като Червената църква „Св. Богородица“, защитената местност „Перистица“, Историческия музей, църквата „Св. Архангел Михаил“ и други. Истината е, че 23-метровият монумент не е цял. Неясно кога от него е „откраднат“ бронзов венец, който е покривал символичната костница на героите и тежи три тона. Отделно при идването на Прехода е демонтирана и петолъчката от върха му. Ако влезете в същината му ще видите мраморен гроб, който е събирателен на всички герои, паднали в жертва по време на Въстанието. Интересно е, че отворът над него е във формата на октагон – фигура, която много експериментални учени вярват, че притежава митични сили.

През 2018 г. правителството решава да прехвърли собствеността на терена, върху който се издига монументът, на Община Перущица с идеята да кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони. Крайната цел е комплексът да се превърне в желана туристическа дестинация. Моят съвет е при посещението ви да не мислите за политическите влияния, а за това, което комплексът наистина символизира – свободен дух, жертвоготовност и смелост, която малцина някога ще изпитат в душите си…

Фотограф: Александър Карамфилов

  • Раница без граница: Сливодолското падало – ТУК 
  • Раница без граница: Белинташ – ТУК 
  • Раница без граница: Червен бряг – ТУК

За автора

Вашият коментар