Ученик от Английската: Наричате едно 16 годишно момче терорист, а всъщност…

Там някъде, един пловдивски сайт се радва на невиждана досега популярност! Сензация!

Непотвърдена информация, а 20 000 души я приемат за чиста монета

В коментарите използват случая да упрекнат сегашната "модерно-пропаднала" младеж и да мерят политическите си идеологии, но не забравят да благодарят и на смелия разследващ журналист, който успя да разкрие едно самотно 16-годишно момче… Браво на героите!

Не забравяйте обаче факта, че това 16-годишно момче е едно от хилядите, които се чувстват отритнати, забравени и неразбрани от общество, изградено от изкривени ценности и морал, проектирани до определена степен именно от тези "жълти" и вечно търсещи сензацията журналисти-герои!

Но на мястото на това дете можеше съвсем спокойно да е и Вашето, а и дори самият Вие! Целта на тероризма не е да извърши "поредния" терористичен акт, а да прекърши установения ред и да насади в сърцата на хората страх и съмнение. Личностите, стоящи зад групировките, навярно са жадни за власт и осъзнават своите действия, но те не са тези, които ще извършат страховито деяние. Това ще са хората, които може би от слабост, болка или зависимост ще открият в определената идеология едно бягство към свят, който според тях ги разбира и цени… колкото и измамно да е това!

Запитвали ли сте се защо някои дървета растат с криви стволове и имат странни форми? Случва се, защото условията на средата, в които се развива семето, са го положили под определен натиск или натоварване. При хората е същото! Обществото е средата, семето е всеки човек, а ако неговото стъбло е нагънато – това е борбата му, довела до прекършването на етични и морални ценности, водещи до изолация, самоубийства и тероризъм.

А когато наричате едно 16 годишно момче терорист, вие спирате да виждате у него човешкото, спирате да виждате причините, приемате го за враг, мишена, обект на омраза. Създавате си един образ, една абстракция…

А можете ли да се борите с нещо на практика несъществуващо?

Тероризмът е глобален проблем, който се възползва от слабите и чрез тях може да пороби и най-силните… Нито публичното унижение, нито затворът, нито побоят биха били ефективен начин за справяне с него. Всъщност колкото повече се борите срещу нещо, толкова повече съпротива ще откриете, а в един момент – и натиск от различни фронтове!

Дългът ни, като част от обществото, е да се грижим повече едни за други, без да оставяме възможност на радикалните идеологии да бъдат решението на нечии проблеми. Обичате някого – кажете му го! Не сте сигурен, че Ваш приятел е разбрал колко го цените – намерете начин да му го покажете! Знаете, че някого го боли – бъдете там за него!

Страхът от непознатото и трудно разбираемото, радикалното, както виждате, достига и до родните ни земи!

Затова трябва да сме бдителни и да пазим не само себе си, но и хората от нашето обкръжение!

Авторът е 11-ти клас в ЕГ "Пловдив"

Вашият коментар