Изпълнителят на желания – дядо Коледа

Известен с много различни имена по света – Свети Николай, Санта Клаус, Крис Крингъл, дядо Коледа навсякъде носи подаръци по случай Рождество Христово.

За първообраз на щедрия старец се смята Свети Никола, роден и живял около трети – четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Станал епископ още като млад, останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Светецът раздал цялото си богатство на бедните и онеправданите. От там започнала и традицията с разменянето на подаръци. Малко по-различна легенда разказва, че Св. Николай е спасител три бедни сестри от продаване в робство (или от проституция) от собствения им баща. Николай ги дарил със зестра и така те могли да се омъжат.

Според друга легенда дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца.

Представата за Дядо Коледа всъщност дължим на Ню Йорк и в частност – на Джон Пинтард.  През 1804 г. Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, започва да разпространява дървени фигурки на Св. Николай на годишната срещата на Обществото. Още тогава съвременният Дядо Коледа е представен на фона от чорапи, пълни с играчки, и плодове върху камина.

Но както и да го наричаме и както и да си го представяме, всеки тайничко си пожелава някакъв подарък. А вие, какво си пожелахте?

За автора

Вашият коментар