Проливните дъждове са проекция на климатичните промени

Discovery  съобщава, че нарастването на проливните дъждове, водещи до наводнения и човешки жертви, има връзка с изменението на климата. Интензивните валежи в целия свят, които носят след себе си смъртоносни наводнения през последните няколко години, не са случайни.

Ако трябва да си припомним какво се случи в последните около 2 години, то задължително трябва да отбележим неколцината загинали при наводненията в Куинсланд, Австралия. През юли 2012 г. най-тежкия дъжд от десетилетия остави 37 мъртви в Пекин, Китай. Повече от 400 пакистанци загинаха в наводненията през септември 2012. Мисисипи бушуваше в наводнения през 2011 г., при което загинаха 24 американци.

Последните екстремни дъждове може би са „подсилени“ от повишаването на се средната глобална температура, глси наскоро направено проучване. То изследва данни от повече от 8000 метеорологични станции по планетата. Проучването разглежда зависимостта между атмосферната температура и обилните валежи между 1900 и 2009 г.

Резултатите сочат, че екстремните валежи се увеличават в световен мащаб.  Отчетен е  ръст от 7% при интензивността на екстремните валежи за всеки градус повишаване на температурата в световен мащаб. Ако екстремните валежи продължават да се засилват, трябва да очакваме наводнения да се случват все по-често по целия свят.

Ако приемем, че увеличението на средната световна температура до края на 21 век ще бъде в границите от 3 до 5 градуса по Целзий, това би означавало сериозно  увеличение на интензивността на валежите в резултат на изменението на климата, казва водещият автор на проучването Сет Венстра.

Най-голямо увеличение на валежите се наблюдава в тропическите нации. Това са страни, които са много бедни и не са добре подготвени да се справят с наводненията, казва Вестра. Това поставя бедното тропическо население в още  по-голяма заплаха.

rain1

 

 

За автора

Вашият коментар