Ще дойде ли Дядо Коледа тази година?

Ако се доверим напълно на учените, то тази зима можем спокойно да не чакаме да дойде Дядо Коледа. Простичката истина за тази невъзможност се крие във факта, че северните елени, които дърпат празничната шейна се справят прекрасно в снега, но зимните дъждове ги убиват. Това са доказали норвежките биолози, базирайки се на  изследвания, правени в продължение на 17 години.

Тези тестове са върху  популацията на Rangifer tarandus platyrhynchus подвид на северните елени на  арктическия остров Свалбард, на север от Скандинавския полуостров. Данните са категорични, че от 1995 г. до 2011 г. средногодишният брой на родените малки еленчета е обратно пропорционален на обема на дъжда паднал през зимата, между ноември и април. Същата връзка между валежите и намаляването на популацията е доказана и при мишката полевка – Microtus Levis, единствените други тревопасни бозайници, живеещи на въпросния остров.

Причината за намаляването на популациите, наблюдавано в случай на зимни валежи, се дължи на факта, че дъждът, който попада върху снега, замръзва, преди да проникне до земята. Така растителността, скрита под снега, остава в капана на дебела ледена покривка, а по този начин животните са лишеи почти напълно от храна. Глобалното затопляне засяга не само средните температури, но и целия климат. Земята зад полярния кръг се счита за особено уязвима. Норвежкото изследване е публикувано в научното списание Biology Letters на Британската академия на науките.

 

santa02

 

 

 

За автора

Вашият коментар