Слоновете помнят… и гласове

Хората могат да кажат много един за друг, само като слушат гласовете си. Възраст и пол са сред първите парченца информация, която отчитаме, когато слушаме непознат говор, а някои изследвания показват, че можем да определим физическата сила на човек, само като слушаме запис на гласа му. Тази способност е изключително полезна, тъй като можем да определим дали някой е заплаха, без дори да се налага да го виждаме. Естествено и други животни могат да разпознават и анализират звуците, издавани от хищниците. Но африканските слонове са развили тази способност до следващото ниво, като ново проучване показва, че слоновете могат да бъдат по-добри при декодиране на човешки гласове, отколкото сме ние.

Първоначалната идея на изследването е било да разбере дали дивите слонове в Национален парк „Амбосели“ в Кения, могат да използват звукова информация, съдържаща се в човешкия език, за да се направи разграничение на заплахата от племената на масаите – етническа група, известна със своите ловни практики, от по-малката заплаха от племето камба, които се занимават предимно със земеделие. И в двата случая се пуска запис на който се изговаря изречението „Виж, виж там – група от слонове идва“, на различните им езици.

Не е отнело особено много време на учените да разберат, че тези слонове не са имали абсолютно никакъв проблем да определят, кои мъжки гласове са причина за тревога и кои – не. Така че, учените се принудили да „вдигнат летвата“ и да пуснат запис на масайски жени, които рядко ловуват, за разлика от мъжете. И за пореден път, слоновете не са имали проблем с установяването на потенциалната опасност за тях. Когато чуват мъжките гласове, слоновете се групират и възприемат мерки за защита или отстъпление, но те едва помръдват, когато чуват една жена да говори.

Учените решават, че могат да надхитрят слоновете и цифрово променят женските масаиски гласове в мъжки и обратното. Но слоновете не са били измамени. Те са реагирали по същия начин по който и първия път, въпреки изкуствената феминизация на мъжките гласове, тъй като те разпознавали и манипулацията на гласа – нещо, което хората не са в състояние да направят. „Това беше наистина интригуващо, защото записите звучат добре за нас“, казва Греъм Шанън, съавтор на изследването. „Смятахме, че сме доста умни, когато променихме гласовете“, допълва още той.

Хората не са единствените животни, които слоновете могат да „декодират“ само по гласа. Изследване от 2011-а година показва, че слоновете могат да различат пола на лъвовете, само по техния рев. Но слоновете реагират много по-различно на рева на лъвовете, отколкото на човешкия говор, което говори за способност да се прави разлика между различните хищници и съответно от опасността от тях.

Е, това не променя ли поне малко теорията, че хората сме най-силно развитите умове, в животинския свят?

Вашият коментар