Мечта и реалност – сватба за 3-ти март в църквата на Кочо в Перущица (СНИМКИ)

Известният пловдивски сватбен фотограф Димитър Дардов засне поредната си зашеметяваща фотосесия навръх 3-ти март. в един от най-красивите български градове – Перущица

„Дълги години се питам как да поканя всичките си приятели у дома? Сега с Ренате и Калоян ще ви заведем у нас – там, откъдето идвам аз и моето семейство, там между онези четири стени от редовете на Иван Вазов в одата „Кочо“. Добре дошли в Перущица – две епохи, един идеал… Свободата!“

Това написа в профила си в социалната мрежа художника с обектив в ръка Димитър Дардов. Такъв фотограф и да търсите няма да намерите всеки ден, затова и думата фотограф за него сякаш звучи прекалено ниско. Дардов е от онзи майстори на кадъра, който кара всяка година десетки младоженци да треперят, когато си спомнят за своя сватбен ден. Той увековечава моментите не със снимки, а с картини, а главни герои са самите младоженци.

И въпреки топлите дни през лятото двамата млади българи Ренате и Калоян избраха 139-та годишнина от Освобождението на България за своя най-важен ден в живота. Двамата, заедно с магьосника Дардов си сътвориха историческа фотосесия в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Перущица. Да, точно онази църква, днес музей, в която през 1876-та година обущарят Кочо Честеменски наръгва семейството си с нож, а после и себе си, за да не попаднат в ръцете на поробителя.

Да, точно там, не в някоя лъскава сграда с черни прозорци и лимузина отпред, а с нестихващо желание Ренате и Калоян да запечатат своя момент на място, където историята говори по-силно с времето. Идеята е подкрепена от кмета на града Ради Минчев, който отваря вратите на цъкрвата на Кочо, въпреки натоварената програмата, която се състоя за 3-ти март във възрожденския град.

Оказа се, че вълнението се пренесе от младоженците и в местните хора от Перущица, сподели пловдивският фотограф за mediacafe.bg.

„Аз лично предпочитам този тип бекграунд пред лъскавите коли, хотели и други луксозни преходни неща. В тази църква се разказва за една изключително голяма любов и наистина се надявам да дам живота на тази история от 1874 година“, допълни Дардов.

„За втори път с екипа ми преживяхме подобна емоция.  Цяла българска сватба да избере Трети март за ден на своята дата не се среща всеки ден. Чувството е невероятно. Избрахме фотосесията да се снима по обясними причини в един от най-красивите революционни градове, а именно Перущица. А два дни по-късно с Рени и Калоян заминаваме за Шипка, където ще снимаме изнесена фотосесия с носии и булчински дрехи“, разказа фотографът

Във вторник младоженците ще направят и специална фотосесия на връх Шипка, където само преди година „магьосникът“ запечата и бала на габровската абитуриентка Габриела Станева. Вижте повече ТУК!

(1) Името на Кочо Чистеменски е символ на пламенен подвиг и родолюбие в съзнанието на поколения българи. С избухването на Априлското въстание е имало план да започне голям пожар в Пловдив като част от подривната дейност. Кочо Чистеменски и Д. Свещаров извършват своя дълг, като запалват собствените си дюкяни на чаршията. Опитът не успява и пламъците са бързо потушени. След това заминава със семейството си за Перущица и взема участие в отбраната ѝ срещу настъпващите редовна турска войска и османски башибозуци. Заедно с много други перущенци, Чистеменски и семейството му се укриват в местната църква, където се отбраняват от многочисления противник. За да не попаднат живи в ръцете им и да бъдат потурчени, Спас Гинов пръв се жертва като извършва самоубийство заедно на фамилията си, след него и Кочо убива жена си и детето си, а след това слага край и на своя живот. Героичният му подвиг е последван и от други перущенски въстаници.

В памет на Кочо Чистеменски и перущенци са посветени поемата на Иван Вазов „Кочо“ и песента по стихотворението – „Епизод – Кочо“, книгата „Кочо Чистеменски“ на Емануил Попдимитров, някогашната партизанска чета „Кочо Чистеменски“ и други.

 

Снимките са предоставени от Димитър Дардов на mediacafe.bg за публикуване!

За автора

Вашият коментар