Какво е ШИСТОВ ГАЗ и защо пловдивчани се надигат срещу него?

 

Вчера, 15.08, понеделник, в Пловдив се проведе едно тихо, скромно шествие против „Шистовия газ“. За съжаление това, което се опитват да кажат някои наши съграждани остава недочуто и недопрочетено от мнозина. Ние ви предоставяме цялата информация, която бе разпространена с листовки на импровизираното бдение със свещи, български знамена и трансперанти пред Община Пловдив, както и кадри от филма GASLAND. Вижте и снимките от протеста на хората против шистовия газ.

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИЗВЛИЧАНЕ НА ШИСТОВ ГАЗ


1. Пробива се в шистовите скали на дълбочина от 2.5 – 4 км.

2. Под налягане (хидравличен удар) се изливат в шахтата милиони тонове вода, смесена със силно токсични химикали и пясък.

3. Скалите се напукват от налягането, химикалите и газът (метан), които се намират в тях, започват да излизат от пукнатините /пясъкът се използва, за да държи пукнатините отворени през това време/.

4. Докато газът се събира по този метод, една част от него, заедно с токсичните химикали, отиват директно в атмосферата и въздуха.

5. Половината от сместа (вода, пясък, химикали), използвана в шахтата, остава долу

6. Другата половина от отпадъчните води се извлича в цистерни и се изсипва ”на определено място” от компанията. Къде според вас ще е това място? / говорим за определено място” от компанията.

7. В резултат на този добив, почвата и водите стават негодни за употреба, а районите, в които се добива шистовия газ, постепенно се обезлюдяват и превръщат в пустини.

На 16.06.2011 година министерският съвет дава 5-годишно разрешение на Шеврон да извършват проучване за шистов газ в „Блок 1 Нови пазар”. Теренът е разположен на  Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна – площ от 4386 кв. км.  Методът за проучване не се различава от технологията за добива. Независими учени са категорично против проучването за газ в България.

Франция, Англия и някои щати в САЩ вече забраниха добива.  В Еквадор Шеврон са осъдени на 8,6 млрд. долара за безвъзвъзвратно нанесени щети върху природата и здравето на населението от добива на безвъзвъзвратно нанесени щети върху природата и здравето на населението от добива на нефт!


Политици и зависимите от тях експерти дават само устна гаранция за безопасността и примамват народа с обещания за лесна печалба.  Никой не може да гарантира, че няма да има изтичане на газ в подпочвените води и химикали в почвата.  За да се противопоставим на безумното решение на политическата класа, повече хора трябва да бъдат информирани за казуса.


За допълнителна информация гледайте филма GASLAND (номиниран за оскар за най-добър документален филм), който министър Трайков нарече “художествена измислица”.  Хора в цялата страна се организират на протести срещу добива на шистов газ, а пловдивчани се събират всеки понеделник пред Централна община.


ЗАЩОТО ОБЕДИНЕНИ НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПОБЕДЕНИ!

Добруджа е застрашена от замърсяване с метан  и химикали!   Да защитим Водата и Хляба! Да спрем Шеврон!

 


{youtube}jUzxnQiFvyc{/youtube}

 

Добруджа е застрашена
от замърсяване с метан
и химикали!
Да защитим Водата и Хл

mediacafe.bg

За автора