Китай е покрит със замърсявания

Проблемът със замърсяването в Китай продължава да се влошава, с нива над 30 пъти над ограниченията, определени от Световната здравна организация на замърсяванията. В края на декември месец 2013-а година, спътникът на НАСА Тера направи снимка. На нея едва се вижда на повърхността на земята, заради смогът, изпълващ въздуха.

Плътната, сива мъгла забулва почти цялата земя, и голяма част от крайбрежните води от изглед на юг и на изток от Тайханската планина. По ясен въздух обхваща района северно от планините, въпреки че мълглата се търкаля през повечето речни долини. Градовете Пекин и Хъбей както и западно от море Бохай, са напълно обгърнати.

На 24-и декември нивото на замърсяване достига 30 пъти над горната граница, определена от Световната здравна организация.

Концентрацията на PM2.5, които са фини въздушни частици, са докладвани при 421 микрограма на кубичен метър при 14:00 в близост до площад Тянанмън в Пекин, докато нивата са били 795 в Xi'an и 740 в Джънджоу. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 24 – часово излагане на PM2.5 концентрации по-високи от 25 микрограма на кубичен метър.

Ситуацията става все по-драматична, благодарение на използването на въглищата в производството и домове.

За щастие, страната се стреми да намали замърсяването. Техният план включва спиране на всички въглищни централи до 2017 година.

За автора

Вашият коментар