„Дьо Гол“ превзема кино Lucky

Киномания продължава и днес с вълнуващия филм „Дьо Гол“, дело на режисьорът Габриел льо Бомен. Историческата и политическа драма има амбицията да разкрие хуманното дело на Дьо Гол и да подчертае приноса на съпругата му Ивон – спътничка на великия френски военачалник и политик.

Действието се развива през май 1940 г. С настъпването на немската армия Франция е изправена пред катастрофална военна ситуация. Шарл дьо Гол, току-що повишен в генерал, се присъединява към правителството в Париж, докато съпругата му Ивон и трите им деца остават в провинцията. Виждайки отстъпничеството на маршал Петен и готовността му да преговаря с Хитлер, Дьо Гол си поставя една цел: да продължи борбата. Редом с хиляди други френски семейства, Ивон и децата скоро са принудени да бягат от фашистите. Без връзка едни с други, съмнението нараства: ще бъде ли жертвано семейството на Дьо Гол в името на Франция?

Една невероятна съдба, която ще промени не само френската история, но и развитието на Втората световна война.

“Дьо Гол” е с 3 номинации за “Сезар” през 2021 – за най-добър актьор на Ламбер Уилсън, сценография и костюми. Актьорът напълно се потапя в образа на легендарния лидер.

Филмът може да гледате в кино Lucky тази вечер от 18:30 часа. Цената на билета е 8 лв.

За автора

Вашият коментар