Мартина Караиванова със самостоятелна изложба в Пловдив

Галерия Артистика посреща 2022 година със самостоятелна изложба на Мартина Караиванова. Отриването ще бъде на 10 февруари от 18:30 до 20:00 часа на ул. „Авксентий Велешки“ №9.

Творческите търсения на Мартина Караиванова са свързани с надникването отвъд материята в опит да бъде открит универсалният живописен език, който да свърже човека със заобикалящия го свят. Живописният маниер на авторката е колкото разпознаваем, толкова и непредвидим в различните си изяви. Класически жанрове като пейзажа и натюрморта се надграждат със символи и знаци, граничещи със сюрреалистичната естетика, тя пък ви води към абстрактната трактовка на образа. Споделя, че се вдъхновява от обикновените неща. Онези, които са достъпни за всеки поглед, но трябва да имаме сетива, за да ги открием.

„Живеем в свят, в който тишината и спокойствието трудно се откриват. Речта и говорът ни съпътстват навсякъде. Много важно за мен е, макар и отворени и приемащи, да внимаваме колко сме активни навън. Тишината, все по-често е изчезваща, но аз я обичам. В тишината има едно скрито достойнство, една дълбока емоционална сила, която се крие във всеки от нас. Тя може да отговори на много въпроси. Тишината и спокойствието, насочват енергията към вътрешния свят на човека и му помагат да се фокусира върху своите чувства, смисъла на съществуването си, да открие личния си житейски път. Тя, на първо място, учи как да заобичаш себе си без да очакваш външно одобрение, да останеш насаме със себе си, да прегърнеш и заобичаш сенките си. Тишината е в мълчанието на предметите. Аз се опитвам да я опозная и съзнателно я избирам. Мисля, че това е процес и точно в този процес, аз създавам“, споделя Мартина Караиванова пред БНР Пловдив.

Мартина Караиванова живее и работи във Велико Търново. Завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира и по-късно преподава в същото учебно заведение живопис, а през 2010 г. се обучава в Cité Internationale des Arts, Париж. Автор е на няколко самостоятелни изложби, а със свои картини участва в повече от 80 национални и международни проекти. Носител е на над 25 награди, между които и тази за млад автор от Биеналето на малките форми в Плевен през 2014 г.


За автора

Вашият коментар