Месец на Джани Родари в пловдивския куклен театър

По случай 100-годишнината на великия италиански писател Джани Родари, която ще отбележим на 23-ти октомври тази година, пловдивският куклен театър провежда Фестивал „Месец на: Джани Родари”.

В рамките на фестивала публиката ще може да види спектакли както за деца, така и за възрастни, на различни куклени театри от цялата страна. Спектаклите са разнообразни като форма и визия и представят богатите възможности за интерпретация върху текстовете на Джани Родари. На сцената на Държавен куклен театър – Пловдив ще гостуват Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, Държавен куклен театър – Сливен, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър -Варна, а Живко Джуранов ще прочете по своя неповторим начин някои непоставяни приказки.

.

Основен фокус на събитието е детското творчество. Самият Джани Родари казва, че „Ако трябва да научим децата да мислят, първо трябва да ги научим да измислят”. Следвайки съвета му, сме предвидили творчески работилници след всяко детско представление от фестивалната програма. Малките зрители  ще имат възможност да открият, че всичко може да оживее и да се превърне в кукла – дори плодовете и зеленчуците, да разкажат собствените си приказки чрез музика и движение,да се научат как да създават чудеса от най-обикновени балони.

За родителите, които искат да разберат повече за важността на фантазията и да получат практически насоки как да помогнат на децата си да я култивират и развиват още от ранна възраст, ще има специална „работилница за родители”, водена от детския психолог и логопед  с многогодишен опит – Ивелина Стаменова.

„Месец на: Джани Родари” дава възможност на децата да се развихрят като писатели и художници с три конкурса: за рисунка, вдъхновена от „Приказки по телефона” в две възрастови групи – 4-7 г. и 8-12 г., за стихотворение и за приказка – за деца от 8 до 12 г. За победителите ще има награди. Най-добрите стихотворения и приказки ще подбере писателката Димана Йорданова, а картините ще оценят ученици от НХГ „Цанко Лавренов” и НГСЕИ.

След приключване на фестивала най-добрите творби от конкурсите ще бъдат отпечатани в книжка, а картините на децата ще бъдат изложени във фоайето на Държавен куклен театър – Пловдив и ще се продават на символични цени с благотворителна цел.

Фестивалът е организиран от СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много” с подкрепата на Министерство на културата, под егидата на Италиански културен институт и с помощта на Роза Импекс.

Вашият коментар