Проектът ALI с музикална одисея в бъдещето

Кратко интервю с имената, стоящи зад проекта ALI и много музикален оптимизъм, това обещавам с тази статия

Стоим пред два монитора и си разменяме реплики. Такива са интервютата днес. Според правилата сме – спазваме социална дистанция. Щастлива съм, че все пак, въпреки обстоятелствата, тази комуникация е факт. Времето ни притиска, защото ангажиментите не питат, а аз се чудя, кой от напиращите въпроси да задам по-напред. Срещу мен с виртуална готовност за отговор са Али (вокал) и Петар (китара), който да вметна, е сърбин, да не кажете, че бъркам правописа.

Какво е ALI? Ако трябва да събереш разказ за целия проект в 10 секунди, какво ще е твоето резюме?

Али: ALI e новият ми музикален проект, групата, с която работя по нови песни. От известно време търсех хора, с които да запиша идеите си, които по една или друга причина не са пасвали на Macrophone. В един момент усетих, че колегите в офиса са идеални за целта и ето ви – ALI.

 

Участвал си в множество музикални колаборации. Сцената не ти е непозната. Какво е различното този път? 

Али: Най-новото и различно е в ALI e, че нито един от бандата не е професионален музикант, не е бил част от музикалния живот тук и до голяма степен – дори не е имал пълнокръвна група досега. Това, като изключим и огромната доза необходими допълнителни усилия, които всеки от нас влага в развитието си като изпълнител, е изключително освобождаващо и приятно! Най-вече заради отпадането на всякакъв вид нездравословно его и музикантски опит и се превръща в забавление с приятели, което за мен лично, е тоталната благодат.

 

Как се събрахте в този състав около идеята за ALI?

Петар Шварц (китара): В този състав свирим от около 5 години, като преди това гръбнакът на същата група, съществуваше като фирмена кавър банда около 10 години. Али дойде в нашата фирма на работа, де факто, и преди около две години пробвахме с авторски песни. Резултатът е налице.

 

Та, ето тук някъде осъзнах, че това ще е интервю-резюме. Няма да развалям елемента на изненадата. Ще ви оставя сами да чуете бандата и да разнищите конците й, но определено искам да начертая някаква стартова линия за този музикален маратон.

 

Как определихте датата за премиерата? Имаше ли нещо специфично, сантиментално или е чиста случайност?

Петар Шварц (китара): Чиста случайност. Като чакахме този момент с доста нетърпение. Мина около година между първите записи и премиерата.

 

В светлината на 2020 няма как да не задам този тривиален въпрос. Как пандемията повлия работата ви?

Петар Шварц (китара): На бандата повлия добре до голяма степен, като изключим, че не можахме да репетираме 2 месеца. На платената работа се отрази отрицателно, но не фатално и за кратко. Вече доста неща са се нормализирали, само се притесняваме, че ще трябва да почакаме доста за следващия концерт.

Али: Изградихме система за записи на песните, в която не нарушавахме забраната за струпване на повече хора на едно място и в същото време бяхме доста продуктивни.

 

В какво се изразява “изолацията” на един музикант?

Петар Шварц (китара): Ще трябва някой, който е истински музикант да отговори. За мен не направи огромна разлика, отново – като изключим възможността да свириш с други хора, което не беше приятно.

Али: От малък съм изградил способност да се чувствам ок и сред огромни тълпи хора и усамотен за дълъг период от време. Второто е по-скоро резултат на това, че съм художник, а уединението е един от най-силните катализатори на творческия процес. Така, че не се налагаше да полагам усилия и лишения в това отношение. Съгласен съм с Шварц, обаче, че най-кофти беше невъзможността да се събираме и да свирим, както и отлагането на концерти за неопределено време.

 

Как протича при вас процеса на музикосъздаване?

Петар Шварц (китара): За досегашните ни песни Али ни пращаше дема, от които ние избирахме. Като шефчета (смее се). След избирането, свирихме заедно и повечето – нахвърляхме идеи. Тези, които останаха, минаха през цедката на няколко апокрифни живи изпълнения, вкуса на останалите членове в бандата и достатъчно време. В студиото Калоян, нашият басист и саунд дизайнер и Али решават кои опити ще добавят стойност към финалния резултат, като отново – всеки има пространство да предлага нови идеи. Мисля, че нашата реакция към музиката – има ли настръхване или не – е водеща във всичките фази от процеса.

 

И ако някой, знаен или не знаен читател, пряко обвързан с музиката, попадне на този текст – предварително моля за снизхождение, лаик съм в тази сфера, това е „моята терминология“.

 

Коя е най-трудната част от този процес?

Петар Шварц (китара): Сглобяване на всичките части в кохерентна цялост. Калоян и Али инвестират най-много време и усилия в тази фаза.

 

Записът на “I come from the future” предшества “Better place”. Как решихте да направите тази инверсия и да снимате клип към втория сингъл?

Петар Шварц (китара): Решихме “I Come From The Future” да е на първо място и бяхме на крачка от заснемането на истински клип, но планът пропадна заради пандемията. Все пак успяхме да закрепим положението с домашно приготвено lyric video, което взе, че достигна 10 000 гледания за месец! “Better Place” дойде втори може би, защото е по-лятно парче, а в наши дни трудно върви да се пусне сингъл съвсем без клип.

 

Звученето на музиката ти е комплексно, но определено – повече в стила на стария рок. Защо тогава “from the future”?

Али: В I Come From The Future става дума за цикличността и как все по-малко я забелязваме в ежедневието си и по този начин – по-хитрите ни водят за носа. И все пак, тези от нас, които успяваме да забележим тази повтаряемост през години, знаем какво предстои и точно заради това – ние идваме от бъдещето. Накратко – from the future няма общо с бъдещето, а с това да разсъждаваме самостоятелно и да не бъдем като „коне с капаци“.

 

И един малко по-личен въпрос. Когато чух пилотното парче за първи път, веднага се сетих за Nick Cave. Ти припознаваш ли се (изцяло или частично) в неговата специфика?

Али: Въпреки, че съм огромен фен на Nick Cave, ако трябва да посоча изпълнител, чийто стил и настроение се усеща в парчето, по-скоро бих избрал David Bowie.

 

И нали обещах да е позитивна статия …

 

Как продължавате напред? Със създалата се обстановка, можем ли да се надяваме за лайв през тази година, или да затаим дъх за в бъдеще?­

Петар Шварц (китара): Действаме поетапно и гледаме да се придържаме към плана доколкото го позволяват обстоятелствата. Фокусът е върху записите и пускането на нови песни. Есента в плана вече влизат и участия, но ще следим обстановката с пандемията. Не искаме да поемаме излишни рискове. Вярвайте ми, сърби ни много да излезем очи в очи с всичките хора, които ни подкрепиха до момента. Когато и да стане, ще е велико преживяване за нас, а надявам се и за тях.

 

Момчетата ми дадоха страхотен заряд с искрените си отговори и оптимизъм. Разделяме се, но само за кратко. Продължаваме да следим развитието на проекта занапред и при първа възможност – да се видим на живо. 

А до тогава – можете да чуете двете парчета и да следите сайта на Mediacefe, защото много нови неща се задават.

 

Проектът е на всички социални платформи:

Facebook – ТУК

Instagram – ТУК

А за YouTube даже съм ви прикачила линк по-долу.

 

 

Фотограф: Фелия Барух

Вашият коментар