В думите, в цигулката, в смеха – Тодор Колев живее в нас! (СНИМКИ)

„Но моите стъпки стоят по пясъка… и чувам още море под себе си…“

Спомени, разкази, безсмъртни реплики от филми и незабравими за поколения българи песни белязаха лайв-трибюта в памет на Тодор Колев на сцената на Летния театър.

„Само той можеше с най-простите думи да каже толкова много”. Определено изречението, с което най-пълно можем да опишем личността на Тодор Колев. Актьорът и музикант, дал невероятно много на българската култура, създал неподправен стил на надсмиване над всичко несъвършено в света, на справяне с пошлостта със силите на смеха и музиката. Тодор Колев, който със сигурност ще остане в сърцата и в спомените на всеки, докоснал се до него приживе, а и на всеки, почувствал част от вселената Тодор Колев чрез песните, филмите, телевизията.

Част от вселената Тодор Колев бе представена на пловдивчани този петък на Летния театър във вече традиционния лайв-трибют в памет на актьора. Вечерта започна със специалното участие на „Пощенска кутия за приказки”, които подбрали разкази за Тодор Колев, спомени и случки. Гери Турийска, Любен Дилов – син, Мая Бежанска, Ники Станоев, Александър Сано и Юлиян Петров четоха както и за смешната, така и за тъжната страна на света, и двете отразени гениално от личността на Тодор Колев.

Концертът, който никой не искаше да свършва, събра на една сцена музикантите Mихаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Ангел Дюлгеров – китара, Милен Кукошаров, Веселин Веселинов – бас и Росен Ватев – барабани.

Песен след песен се сменяха вокалисти, сред които Димо от П.И.Ф., Люси Дяковска, Ясен Зердев, Славин Славчев, Сърмата Хари, Прея, Александър Сано, за да останат всички заедно на сцената на последната, стояща най-високо в небето, песен на Тодор Колев – „Фалшив герой”.

„Жалба за младост”, „Нашият сигнал”, „Клоунът”, „Сто кила ракия давам”, „Песен за любимия град”, „Как ще ги стигнем” и много други безсмъртни песни, чийто текст и послание веднага изниква в главите ни, прозвучаха от сцената на Летния театър.

Музика, в която е казано много повече и тепърва ни предстои да слушаме и да се учудваме на вечната актуалност на Тодор Колев, прозрял онези изначални, понякога красиви, понякога ужасни, черни на българското съзнание и живеене. Публиката пък още от самото начало стана на крака и не пропусна да извика на бис музикантите.

Част от приходите от билети от ежегодния лайв-трибют на Тодор Колев отиват за стипендии за деца, свирещи на цигулка, а резултатите не закъсняват. Стипендиантите от предишните години вече печелят международни признания и награди. 

Още снимки от лайв-трибюта в памет на Тодор Колев може да намерите в страницата на PlovdivClubs ТУК

За автора

Вашият коментар