Пловдив става новата столица на карнавала с уличен фестивал

Пловдив се превръща в новата столица на карнавала благодарение на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън.

От създаването си през 2017 г., 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните традиции у нас.

Седмо подред в историята на фестивала, за Пловдив това ще бъде четвъртото издание на 6Fest. За първи път уличният фестивал гостува в творческия квартал Капана за един ден през септември 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. На сцена „Ядрото“ и по уличките на Капана 6Fest показа куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу. Фестивалът обяви и кампания “Заедно на Карнавал”, като призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно – каквото е мотото на Пловдив 2019 – Капана в Душата на Карнавала.

През юли 2020 г. 6Fest за първи път стана част от Културния календар на Община Пловдив. Отново с еднодневно издание, 6Fest направи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие взеха над 100 танцьори от 7 местни танцови групи. След края на шествието фестивалът продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”.

В края на октомври 2020 г. 6Fest направи няколкодневно издание в Пловдив, което за първи път у нас представи фестивална програма само с улични огнени спектакли.

В предстоящото издание на фестивала за улични изкуства основните локации на събитията ще са площад „Централен“, Цар Симеонова градина и Главната в Пловдив. Акцент в първата фестивална вечер на 14 май е „Латино нощ“ – танцово-китарен спектакъл с кубинските танцьори и певци от La Cubania Original и китариста Радослав Талев.

Вторият фестивален ден 15 май ще започне с цирк и актьори на кокили в Цар Симеоновата градина с Combino Project. Не пропускайте джаз и суинг дефилето на Марица брас бенд по Главната от Джумая джамия до Виенски павилион, както и съвместният им спектакъл с танцьорите от Линди Хоп Пловдив. Вечерта ще продължи с диджей сет отново в джаз и суинг стил, така че танците продължават и слез залез слънце. В последния фестивален ден 16 май седмото издание на 6Fest ще бъде закрито със „Свръх огън“ – артистите от „Дивинитас“ ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце, а финалът ще бъде специален горящ надпис.

Ето и пълната фестивална програма:

14 май 2021 г. (петък)

19:30 – 19:50 ч.
„Необичайни срещи“ – пантомима
Невена Денчева и Стела Кръстева

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

20:40 – 20:50 ч.
„Канатица“ – огнено шоу
Антония Николова

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

21:00 – 22:00 ч.
„Латино нощ“ – танцово-китарен латино спектакъл
Радослав Талев и La Cubania Original

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

15 май 2021 г. (събота)

18:00 – 18:45 ч.
„Circus surprise“ – цирково-музикално представление
Combino Project

Цар Симеонова градина, Виенски павилион

19:00 – 19:30 ч.
Дефиле на Духов оркестър
Марица брас бенд

По маршрут от Джумая Джамия по ул. “Княз Александър І” до Виенски павилион в Цар Симеонова градина

19:30 – 20:30 ч.
Танцово-музикален спектакъл
Марица брас бенд и Линди Хоп Пловдив

Виенски павилион в Цар Симеонова градина

20:30 – 22:30 ч.
Джаз и суинг вечер – музикален диджей сет
Falshimento

Виенски павилион в Цар Симеонова градина

16 май 2021 г. (неделя)

19:30 – 20:00 ч.
Артисти на кокили
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

По алеите в Цар Симеонова градина

21:00 – 21:20 ч.
Свръх огън – огнен спектакъл
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

Площад „Централен“, пред Военен клуб

За автора

Вашият коментар