Димчо Дебелянов – един Моцарт в ужаса на войната

Новият спектакъл от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева изважда Дебелянов от вглъбеността и меланхолията и го превръща в поет-войн.

Димчо Дебелянов е личност, която в българската история, култура и литература е останала с представата за вглъбения меланхолик, за тихия лирик – в белоцветните вишни, майката, черната песен. Чистият лирик-поет.

Драматичен театър – Пловдив обаче ще се опита да разклати този стереотип за Дебелянов с най-новата си пиеса в репертоара – “Дебелянов и ангелите”. Aлександър Секулов в тандем с Диана Добрева създават един спектакъл, който за пръв път на българска сцена ще постави пълноценно личността Дебелянов, без да претендира за биографичност и документалност.

“Дебелянов и ангелите” проследява последните 10 дни от живота на поета, когато е на Южния фронт по време на Първата световна война. Пиесата показва играта на съдбата, която се случва с Дебелянов – напълно нелогичните повратности, през които минава поетът в последните дни от живота си преди да загине като 29 годишен никому известен войник – без собствена книга, само с няколко отделни неизвестни стихотворения по вестници и списания. Четири години по-късно ще излезе пост-мортем и първата стихосбирка на Дебелянов, откъдето започва и неговата изумителна популярност.

Текстът на пиесата е компилиран от драматурга и поет Александър Секулов и включва откъси от книгата “Слепият градината” на проф. Валери Стефанов, който в есеистична и публицистична форма разказва за този период от живота на Дебелянов. Откъси от знаменитата книга на полковник Борис Дрангов “Помни войната! Съвети за строеви офицери” също е част от текста на пиесата.

Опасно е да излезеш и да играеш човек, за когото всеки има някаква представа. Той е реална историческа фигура – нито можеш да го свалиш от пиедестала му, нито обаче можеш да правиш паметник – трябва да го направиш жив. Дебелянов на 29 години. От всичките му писма, документи и спомени, които разровихме, всъщност се оказа, че противно на представите за вглъбен и меланхоличен човек, той е един изключително воюващ с действителността човек в името на поезията. В представлението има една ключова фраза: “Поезията не губи битката с живота!” Защото той е загинал на 29 години, бил е без книга, но сега всички знаем неговите стихове. Битката на поезията със живота и войната е спечелена, както правят всички големи поети. – сподели драматургът Александър Секулов

С трудната роля на Димчо Дебелянов се заема младият актьор Ненчо Костов, който само преди година завърша НАТФИЗ. Почти за всяка роля е направен кастинг, а актьорският състав за представлението наброява 17 актьори, сред които можем да срещнем имена като Tроян Гогов, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Дoбрин Досев, Петър Тосков, Ивайло Христов, Радина Думанян, Патриция Пъндева и много други..

"Toва не е биографичен спектакъл – той не се занимава с живота на Дебелянов. Този спектакъл е за сблъсъка на поета с войната и как един поет стои насред такъв световен хаос, как го възприема, как минава през него."  обясни режисьорът Диана Добрева

Премиерата на "Дебелянов и ангелите" е на 23 март от 19 часа в Драматичен театър – Пловдив!

За автора

Вашият коментар