Дълбокото синьо море, над което всяка сутрин птиците пеят… (СНИМКИ)

Театралната премиера на Zoom зона-та съвпадна с премиерата на новата постановка на младия режисьор Ованес Торосян

С премиерата на „Дани и дълбокото синьо море“ на Ованес Торосян се даде начало на огромната възможност за създаване на иновации и различни театрални форми, за развитие на млади автори, режисьори и актьори. Zoom зона вече официално е новата мултифункционална сцена на Пловдив с професионално осветление и загадъчна атмосфера. 

Перфектното място, където може да се изиграе и най-новото заглавие от програмата на Драматичния театър – „Дани и дълбокото синьо море“. Без сцена, без декори, без пищни костюми и ефекти, без дистанция, без амфитеатралност, а угаснат ли светлините – изходът е невъзможен. Точно какъвто е и животът на двамата герои – Дани и Роберта, смайващо добре изиграни от Георги Гоцин и Каталин Старейшинска. Заобиколени от тръби, жици и железа, пред погледа на публиката, стояща само на метри от тях, те излизат сякаш на ринг, осветени от прожекторите, но наслоили тонове тъмнина в себе си. На този ринг те ще се сбият с живота, с обществото, което ги кара да се чувстват обречени на нещастие, ще сритат съдбата, която ги е запратила на дъното, докато от небето един диван не слезе с машина, досущ Бог.

Момчето и момичето под светлините са просто двама от милионите незнайни несретници, кръстосващи наслуки пътищата на света всеки ден и мълчаливо мъкнещи товарите от миналото си. Те са в баровете, по пейките, по тъмните ъгли на малките улици, но няма да се обърнат към вас, защото може би просто не ви харесват. В даден момент всеки някога е бил този човек. Пиесата по текст на Джон Патрик Шанли разказва за младите Дани и Роберта, на които животът някак не оставя избор, избутва ги в периферията на нещата, не им случва нищо друго, освен случайността, която ще ги промени. 

Дани и дълбокото синьо море“ не е любовна пиеса, макар любовта да е единственият спасителен пояс. Не е и тежка трагедия, въпреки невъзможността на героите изобщо някога да станат част от заобикалящия ги свят. Не е и комедия противно на десетките поводи за присмех над безсмислието на света. Пиесата е зов за помощ в една вселена, препълнена от неразбиране и несподеляне, очистващ разказ за надеждата, която мъждука дори в най-тъмния и гаден бар и на която понякога ти се иска да разбиеш главата. 

Един луд танц през дълбокото синьо море, който изплува до повърхността, където всяка сутрин птиците пеят.

„Дани и дълбокото синьо море“ ще се играе в Драматичен театър Пловдив още на 7-и и 24-и февруари!

Интервю с Ованес Торосян и актьорите, преди официалната премиера, може да видите ТУК

 

Вашият коментар