Студовете ни, от които правим огън

Актрисата Ивана Папазова отпразнува своя 50-годишен юбилей на сцената на премиерната постановка “По-студено от тук”

Новото заглавие в репертоара на Пловдивския театър ще ни се отразява особено през идните месеци. То ни напомня, че някъде е по-студено от тук. Напомня ни, че по-студено от зимата, от дъжда и снега, от краткото слънце и от къщите без отопление, е само между нас. Студ са всичките ни пропуснали да се срещнат погледи, студ е всяко неказано “обичам те”, студ е премълчаното. Измръзва се от отчуждение, от отказа да си говорим. Става студено, когато забравим, че единствено истински могат да ни стоплят само тези около нас и сами едва ли ще успеем да се справим с целия студ по света.

“По-студено от тук” е името на новата пиеса в програмата на Драматичен театър – Пловдив. Текстът е на британския драматург Лора Уейд в превод на Харалампи Аничкин. Режисьор на постановката е Владимир Люцканов. Ролите на едно раздирано от конфликти семейство играят Ивана Папазова, Радина Думанян, Кръстю Кръстев и Мария Сотирова. Сценографията е от Венелин Шурелов, а музиката е дело на Петър Дундаков.

Между студения семеен дом с вечно затворени врати и най-доброто място за погребение се развива действието в пиесата на Лора Уейд. Майка и баща, които не спят заедно, дъщери, които не се харесват и живеят другаде и една смърт, която идва, за да ни каже, че така просто не е смислено да се живее, не е топло. Пред неизбежността на смъртта, героите все повече ще осъзнават необходимостта един от друг, ще преминават през разбирането на ценността на споделянето, обичта и взаимното справяне с този шантав свят, който никога не е толкова топъл, колкото изглежда в брошурата.

Болезнените сцени на безпомощен смях пред агонизиращия край действат стряскащо. Тръпки танцуват по гръбнака на публиката от открития допир на текста със смъртта, от изправянето му лице в лице с нея, от примиреното ѝ приемане. Но физическата смърт в тази пиеса има друга роля. Тя е просто фон, на който малката смърт, в която всеки ден хвърляме човешките си отношения, става по-видима. Ракът на костите ще пречисти душите на героите, за да им позволи да продължат в по-топлия свят. Независимо къде се намира той, там хората са заедно.

Сценографията удивително сменя сезони, дъжд и сняг, а двете пространства на смъртта – студения дом и търсенето на място сред природата за гроб създават впечатлението за близост и сходна смъртност, сходен студ. Музиката на Петър Дундаков си взаимодейства с всичко това и с интимността на Камерна зала, за да допринесат за въздействието на постановката, на чийто край остава малко тъга и много топлина.

Но тази премиера беше много по-специална, защото минута след края ѝ, актрисата Ивана Папазова посрещна своята 50 годишнина. Обляна в сълзи и цветя, Ивана Папазова не скри емоциите си и благодари на всички, съпътстващи я в живота.

За автора

Вашият коментар