Какво ще се случи, ако се стопи целият лед на Земята?

Глобалното затопляне е наболял проблем , който засяга всички. Ако продължим да увеличаваме количествата на въглерода в атмосферата, ние най-вероятно ще създадем планета без лед.  От 1992 г. насам се губят по 65 милиона метрични тона лед годишно.

Въпреки, че е трудно да се представи с  точност, докато все още имаме полярните шапки , National Geographic  създаде серия от карти , които илюстрират как ще е визуално различна Земята, ако всички лед на планетата разтопи. Картите разкриват един свят с много по-малко земна маса, над морското равнище.

Ледниковото размразяване,  би довело до повишаване на нивото на водата с 216 фута. В резултат на това много от настоящите крайбрежните райони на континентите ще бъдат потопени.

Крайбрежните наводнения, могат да бъдат катастрофални, тъй като почти всички от големите градове в света, които имат повече от 10 милиона души се намират върху или в близост до бреговете. С една дума, ако и двете полярни ледени шапки  се стопят, морското равнище ще се повиши наистина достатъчно, за да наводнят много крайбрежни зони и да се промени бреговата линия в света. Ниско разположените страни, като много от тези, в Индонезия , ще бъдат почти изцяло потопени . Наводненията също ще покрият много земеделска земя и това ще повлияе на предлагането на храна в света .

Можете да видите , как  някои места изчезват напълно, но светът е все още доста разпознаваем. Случващото се ще разруши повече от икономиката , отколкото земната маса

Топенето вероятно ще наруши климата значително, например  Великобритания ще пострада поради спиране на Гълфстрийм. Ще се предизвикат необратими промени в умерените пояси, където сега се произвежда по-голямата част от храната в света. Ще настъпи и измиране на редица животни.

Повечето учени обаче смятат, че процесът ще отнеме хиляди години.

За автора

Вашият коментар