Димитър Ахрянов: Работата по кино Космос напредва

Кино Космос в Пловдив е проектирано от арх. Любомир Шинков и официално открито на 5 септември 1964 година. През годините претърпя спорове, пожари, леки укрепвания, но нищо сериозно. В момента обаче бавно, но сигурно се работи по съживяването на сградата. Докъде точно е развитието към днешна дата, разговаряме с арх. Димитър Ахрянов.

Каква е ситуацията с кино Космос днес, г-н Ахрянов?

За мое съжаление нещата се движат изключително бавно, но пък за моя радост в много положителна посока. Миналата година аз лично прекарах много време в провеждане на редица срещи между колегите, които държат авторските права и тези, които са спечелили конкурса. В края на 2020 година, между Коледа и Нова година, те си стиснаха ръцете и ние имахме сключен между тях договор как да се разпределят отговорностите в този проект.През януари-февруари месец направихме среща между тях и адвокатите им с нашите юристи, юристите и представители на район Централен, за да се прецени как трябва да се оформят договорните отношения между общината и тях, като две различни страни, за да могат да работят заедно. Това отне известно време, за да се изчистят детайлите. След което беше възложено да се направи задание какво точно ще се проектира на кино Космос и в началото на юли заданието беше готово.Какво включва това задание?

Всички знаем, че има спечелен конкурс на Тектоника Б. Знаем и визуално как ще изглежда киното. Заданието обаче касаеше и останалите части, не само част архитектура и част конструкция. В това числов влизат инсталационните части: по част електро какво ще се прави, по част ВиК какво ще се прави, по част ОВК какво ще се прави, тоест вече в подробности какво ще включва този проект. Реално в момента сме на етап възлагане на проектирането. Тоест, имаме вече съгласие между всички страни, знаем, че ще се работи и така.

Има ли някой, който следи дали е достатъчно защитено киното, докато чака своите намеси?

Не мога да кажа. Като гражданин аз живея на 100 метра от кино Космос. Всеки ден минавам от там, виждам го постоянно, но не знам дали за сградата следи някой освен СОТ, дали някой е влизал или нещо прави. Скоро имаше пожар.

Реални действия кога да очакваме?

Предполагам, че в момента, в който е готов проектът. Аз се надявам в обозримо бъдеще той да е готов да речем до края на годината и въз основа на проекта и количествената сметка към него да бъдат заделени пари за самата реализация. Защото ние имаме заделени пари за проектирането, но не знаем колко ще ни струва реализацията на този проект.

В такъв случай е възможно действията да започнат през следващата пролет?

Да, примерно, ако има пари. Иначе с арх. Балджиев и с арх. Абаджиев поддържам връзка. Нещата се случват, но не се случват с бързината, с която искам да се случат.

За автора

Вашият коментар