На вниманието на всички, които ще гласуват!

На миналите избори през юли много гласоподаватели имаха възможността да гласуват машинно и нямаше особени затруднения в процеса на заявяване на политическата воля на гражданите. На избора, който ни предстои днес обаче има един много важен чисто технически детайл, на който ако не бъде обърнато внимание, може да не ни позволи да гласуваме за един от двата вота!

За какво става дума и защо е изключително важно?

Тези избори са 2 в 1, президентски и парламентарни и съответно и машините са програмирани за този сценарий. Ако човек е решил да гласува само за Народно Събрание да речем, нищо не го задължава да гласува и за Президент. Това е отчетено от ЦИК и първият екран, пред който всеки гласоподавател ще се изправи, заставайки пред машината тази неделя, ще даде възможност за три избора:

  1. Избор на Президент и Народно Събрание
  2. Избор на Народно Събрание
  3. Избор на Президент

Наложително е всеки гражданин да е наясно, че веднъж щом се избере един от тези три варианти, той няма как да бъде променен в последствие. Финален е.

Ако искате да гласувате и за двата избора, но, искайки първо да гласувате за НС, изберете втората опция “Избор на Народно Събрание”, машината ще отчете, че искате да гласувате само за НС и няма да имате възможност да гласувате и за Президент, защото с картата, която член на СИК ви е предоставил, може да гласувате само веднъж, а втора смарт карта по закон не може да ви се предостави.

Затова и тази дребна на вид информация е важна, ако сте решили да дадете вашият вот и за двата избора, защото случайна грешка от неразбиране би довела до невъзможност да гласувате за един от двата.

Споделете тази информация с вашите близки и приятели, за да може и те безпроблемно да успеят да изразят своята гражданска воля.

Успешно гласуване!

Автор: Павел Начев

Вашият коментар