Ангелска нощ отново събра Пловдив в името на доброто (СНИМКИ)

За втора година се проведе благотворителната кампания „Нощ на ангелите“, която бе създадена през 2020-а в Пловдив, за да подпомогне лечението на Ангел Краевски, който страдаше от остра миелоидна левкемия. Каузата обедини голяма част от заведенията в кв. „Капана“, както и някои в другите части на града, които дариха част от оборота си за Ангел. Той се превърна в кръстник на кампанията, а доброто само си намери път да продължи традицията.

Кауза 2021

Така, една година по-късно, се обединяваме около здравето на малкия Божидар Попов, диагностициран с аутизъм. Аутизмът е състояние на разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Но хората със специални потребности изобщо не са за подценяване. Те могат да постигнат много, ако само им се даде шанс. Затова вчера, 17 септември, над 100 обекта се включиха в тазгодишното издание на „Нощ на ангелите“. Датата не е избрана случайно. В деня на Вяра, Надежда и Любов тези три думички светят по-силно от всякога. Освен всичко останало, на сцена Ядрото в „Капана“ се организира и базар, на който се предлагаха всякакви крафт произведения на изкуството, сувенири, трикотаж, бижута и други.

„Идеята за „Нощ на ангелите“ възникна спонтанно миналата година, но още тогава решихме, че искаме да я превърнем в традиционна и да се случва всяка една година, на една и съща дата – 17 септември. Основахме фондация, през която да създаваме събитието официално и всичко да е изрядно. Основното движещо ядро се състои от 30-тина човека, всички със собствените си професии, със семейства и задачи. Работата, която вършим във фондацията, е на доброволни начала, но ни носи радост.

Това, което ме прави изключително щастлива, е че въпреки пандемията, основното звено, от което генерираме средства, са заведенията. Те преживяха толкова много, но въпреки трудностите, никой не се поколеба да се включи в инициативата. Благодарим на тях, на артистите в базара, на фотографите, на търговските обекти, на хората, които безвъзмездно ни помогнаха с брандиране и печат, и най-вече на самите граждани, които дойдоха да се позабавляват, да си вземат нещо от базара и така допринесоха към общата кауза. Получи се един затворен кръг на добротата.

Макар всички да сме притеснени от вируса, ни прави силно впечатление колко много хора ни търсят с желание да ни помогнат, някои не с пари, а с труд. Как чакат да се появи кауза, в която да повярват. На която да се доверят и да подкрепят. С любов и взаимопомощ се постига всичко“, споделя Зорница Танева – един от основните организатори на кампанията.

Всяко от заведенията, артистите и търговските обекти отдели процент от оборота си, който ще отиде за поемането на разходите по вливане на стволови клетки в лечението на аутизъм. То ще се извърши в украинска клиника и е на стойност 20 000 лева за процедура. За да има лечението ефект, на Божидар ще са му необходими четири вливания. Отделно трябват средства и за пътни разходи, медикаменти и други логистични нужди.

Участниците

Към „Нощ на ангелите“ се включиха множество заведения и обекти в Пловдив. Такова е „Айлякрия“ в квартала на творческите индустрии, за което важно е участието и възможността да промениш нечий живот, особено на малко дете.

„Нощ на Ангелите“ е толкова красива благотворителна инициатива. Когато миналата година организаторите ни разказаха за идеята, бяхме абсолютно развълнувани от възможността да бъдем част от нещо толкова стойностно. Смятаме, че това е кауза, зад която всеки трябва да застане. По никакъв начин не искаме да спекулираме с парични стойности и не смятаме, че това трябва да е в основата на кампанията. За нас инициативата е много по-мащабна от финансовите ѝ измерения. Заедно правим чудесата! Ценностите тук са други, а паричките са тяхно следствие. Когато всеки даде нещо от себе си, когато сме отворени за другите, магията се случва“, коментира Нели Иванчева – собственик на заведението.

Освен пловдивски барове, участие взеха такива и от други градове. Като например „BASSO Bar & Dinner“, ситуирано в Перущица. Собственикът му Божидар Божилов се включва в благотворителни каузи от много години, защото както сам казва – не е специален човек, но не е важно какъв си, важно е да си добър.

„Включваме се в инициативата „Нощ на ангелите“ за втори път, защото е наш дълг да си помагаме. Човешкият живот няма цена и пълнокачественото му живеене е задължение. Миналата година, когато „Нощ на ангелите“ събираше помощи за Ангел Краевски, просто виждах себе си в неговите очи. Аз също имам семейство, той също има родители, а е и родител. Представяте ли си в най-силните и пълноценните си години да не можеш да отидеш с децата си в парка? Не, не си го представям, затова и исках всячески да помогна на този човек!

Тази година инициатива акумулира средства за едно ангелче. Ние не сме ангелите, ние отдавна вече сме поели своите посоки и работим усилено да се доизграждаме, като хора и професионалисти, всеки в своята среда. Божидар е на 5 годинки и смятам, че този живот е длъжен да му покаже пътеки, през които и ние сме минали. Божи, както и всички деца, заслужава един състоятелен живот. Аз се чувствам длъжен да закрилям българските деца. Затова за втора година с моя съдружник Арсо Стойков решихме да отделим 20% от оборота на заведението ни, поставихме и кутия за дарения. За нас този ден не е обикновен, той е специален. По принцип всички се раждаме добри, но има дни, в които доброто ескалира. В „Нощ на ангелите“ има огромна концентрация на доброта в очите на хората“, казва той.

През деня се проведе и открита тренировка по забавния спорт Kangoo Jump от Kangoo NT Club Plovdiv, които искаха да покажат, че благотворителните каузи могат да са същевременно и много забавни.

Творците от базара пък донесоха на нощта колоритност, с привкус на изкуство. Около него постоянно циркулираха посетители, които си взимаха от прекрасните творения и така отнасяха у дома частица съпричастност. Някои даже пускаха само парички в кутиите, без да търсят нещо насреща. За връщане на ресто, разбира се, дума не можеше да става.

Доби Иванова – създател на Dea Things, например, се включва за втора поредна година. Доби е уникален човек, с огромно сърце и огромно чувство за самоирония, която изработва ръчни бижута от полускъпоценни камъни, тел, кожа, полимерна глина, дантела, вълна и други. Всяко бижу е единствено по вид, носи индивидуалност и се откроява от километри.

„Това е едно прекрасно събитие, с чудесна кауза. Изключително много се радвам, че мога да бъда част от него. Общо взето, това е правилният начин да се извършва благотворителност – с голямо медийно отразяване, с активно включване на страшно много хора, защото така всеки – било ние, като автори, или посетителите, се чувстваме ангажирани към каузата на това дете и всички възможни каузи, които биха се появили през идните години. Много ще се радвам инициативата да се превърне в традиция. Ние бяхме тук от сутринта и макар през деня потокът на хора да бе по-слаб, защото са на работа, вечерта се оказа много успешна“, споделя ни тя.

Точно до нея пък бяха наредени изкушенията от восък на Тихомир Спасов, който е самоук създател на свещи в уникални форми. Занимава се със свещолеене от осем години, а вече е майстор в Занаятчийската камера. Някои излива по калъп, някои на око. Формите варират от къпкейкове, през шейкове, морски дъна, цветя, сърца и много други. Шегува се, че някои хора се бъркат, че предлага сладкиши, затова бе сложил и табела, че изделията не са за ядене.

„Честно казано, не знам как се вдъхновявам за формите. Просто ми хрумват и ако ми харесат, ги правя. Важното е, че радват клиентите и им носят хубава емоция. Затова и участвам в „Нощ на ангелите“ – защото напоследък сме много разединени, а трябва да сме единни. Настанаха едни смутни времена и знам, че чрез изкуството си мога да изградя мост между хората“, коментира Тихомир.

Музиката

Разбира се, едно забавление, пък било то и с благородна цел, не е пълно, ако не присъства изкуството, което най-много докосва душата – музиката. Тя е ключов фактор за доброто настроение, затова на няколко локации се превърна в главен герой. В единия край на квартала – пред бар „СандъкЪ“ на ул. „Абаджийска“, се разигра музикално бинго, организирано и водено от добре познатия на пловдивчани Стефан Лозанов, известен с хумора си, освободеното си държание и интересни куизове. В началото на събитието той повдигна духа на участниците, които единно скандираха „Заедно за Божи“. Това даде началото на музикалната фиеста.

Музикалното бинго не се различава много от класическото, но вместо числа, участниците трябва да съберат в линия песни. То се състоя в три кръга. Първият наблягаше на ретро парти класики от 90-те, вторият на вечни бг хитове, а третия на рок. Този, който събереше линия от поредица песни, печелеше шотове за него и приятелите си, а който имаше бинго – бутилка, осигурени от бар „СандъкЪ“.

В другия край на „Капана“, на ул. „Братя Пулиеви“, талантливата Джени – дъщеря на Ивайло Цанков – собственик на бар Beer House Staropramen, пя и свири на живо, за да подкрепи бъдещето на малкия Божи. В заведението се бяха събрали много хора, също обединени около каузата, които се наслаждаваха на изпълнението ѝ. Като дете на рокаджии, Jenny Jo, както е псевдонимът ѝ, не изневери на бунтарския стил, течащ във вените на семейството, и превърна улицата в туптяща сцена на rock ‘n’ roll, blues, soul. Заведението също отдели част от оборота си за инициативата, като миналата година отново се включи с общ концерт и за Ангел Краевски.  

Така отмина поредната нощ, в която ангелите слязоха на земята, за да ни напомнят, че всички сме едно цяло. Обвързани сме от обща енергия и само от нас зависи дали ще укрепим тази нишка, или ще я разрушим.

Цялата събрана сума от мероприятието ще бъде публично обявена в началото на следващата седмица.

Ангелите на каузата, без които нищо нямаше да е възможно, са: дизайнерът Петър Калчев, Chipolino, Бултекс 99 ЕООД, Print Ground Ltd. , Leia’s Funky ART, DEVLASER – ЛАЗЕРНО ГРАВИРАНЕ И РЕКЛАМА, PrintVes, ателие Моделиани, Kapana Fest и Никола Сивков, CUE Rentall, 4К studio, Andrea design, Master Print 2004, factor.bg, Fly Media Group и магазини Humana Plovdiv.

Фотокредит: Ичо Динков, Паулина Гегова, Велин Налбантов

За автора

Вашият коментар