Денят на спорта в училище с конкурс с награда за Красив, Зелен и Активен двор

Допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност

През 2021 година, в десетки страни отново ще се проведе Европейският ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. За седма поредна година, сдружение БГ Бъди активен ще координира на национално ниво Европейски ден на спорта в училище, който ще се проведе на 24-ти септември (последния петък на месец септември)

През тази година допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност. С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните стълби и плочките в двора могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето.

В критериите за най-активно училище, през тази година, има специален допълнителен критерии за Училищен двор-красив, зелен и активен. Освен, че критерият може да донесе от 1 до 10 точки в крайното класиране, най-добрата намеса ще спечели и сумата от 1000лв, с която да осъществи допълнителна промяна в своя двор. Наградата се осигурява от дългосрочната програма на сдружението _Място България, с която работят по теми свързани с ангажирането на гражданите с опазването на околната среда и споделена отговорност към нея. С проект Партньорство за красива и чиста България, БГ Бъди активен създаде редица ресурси, с които подпомага учителите за работата им с децата по темите.

УСЛОВИЯ:

 Критерият е под формата на конкурс за изработка на интересна мебел или съоръжение за двора на училището, чрез преизползването на различни материали – например: палети, гуми, джанти, саксии и тн. Може да бъде мебел за сядане; цветарник или друго. Включването на ученици, родители, учители в изработка ще донесе допълнителни точки. Към описанието на изработеният проект, следва да бъдат закачени до 5 снимки. Максималният брой точки за този критерии са 10.

ЖУРИ И НАГРАДА:

По  определената система за точкуване ще бъдат избрани 10-те училища, които са се справили най-добре с предизвикателството. 10-те предложения ще бъдат качени в страницата на БГ Бъди активен, под формата на албум, в който ще се събират гласове на база събиране на “лайкове”. Училищата ще имат възможност да споделят конкурса сред ученици и да агитират и събират харесвания. Конкурсът ще бъде отворен за  срок от 10 дни, а  победител ще бъде училището събрало най-много вот от публиката.

Наградният фонд за намеса в училищния двор ще бъде в размер на 1000лв, дарение от страна на БГ Бъди активен.

Другата допълнителна тема през тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде опазването на околната среда. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали, които ще улеснят работата им.

Повече за Европейски ден на спорта в училище:

Главна цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови спортове, за да намерят заниманието, което да им помогне да растат здрави и силни. За целта много училища организират демонстрации на различни спортове или състезания за ученици. Често гости на празника в различните училища са професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Събитието е пример за обединяване на различни организации, институции, доброволци и училища в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живо.

Сдружение БГ Бъди активен отново е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност с темата за спорта, здравословното хранене и опазването на природата., В сайта на организацията ще можете да намерите критериите за оценка и класиране на училищата.

През 2020 година се включиха 390 учебни заведения в цялата страна, като бяха организирани множество различни събития с участието на над 77 000 ученици и близо 8 000 преподаватели. Инициативата Европейски ден на спорта в училище бе официално подкрепена от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта, Център за развитие на човешките ресурси, Община Пловдив, Община Кюстендил, Областна администрация Русе, Областна администрация Търговище, Областна администрация Бургас, Областна администрация Ловеч, Столична Община, Община Сандански, Община Димитровград, Община Гулянци, Община Иваново, Община Луковит, РЗИ Разград и много други организации, спортисти и общественици.

За автора

Вашият коментар