Избираме президент и парламент

Трети поред избори за календарната 2021 година се провеждат днес в България. Този път гласуваме както за народни представители в бъдещото 47-мо народно събрание, така и за президент и вицепрезицент на страната.

Изборният ден в страната започна в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа. В случай, че в края на деня пред секциите все още има хора, искащи да упражнят правото си на глас, то гласуването ще може да бъде удължено с един час – до 21 часа.

21 партии и 7 коалиции ще се борят за вота на избирателите, като кандидатите за депутати са 5067. В изборите за президент и вицепрезидент участват 23 двойки кандидати, като част от тях са чисто партийни кандидатури, а останалите са издигнати от инициативни комитети.

В случай, че никоя от двойките не успее да събере минимума от 50% плюс един гласове подкрепа, то следващата неделя, 21 ноември, ще има балотаж, след който ще стане ясен и новият държавен глава.

В секциите с 300 и повече избиратели ще се гласува единствено с машини. Ето и какво трябва да знаем при самото гласуване:

Тези избори са 2 в 1, президентски и парламентарни, съответно и машините са програмирани за този сценарий. Ако човек е решил да гласува само за Народно Събрание, нищо не го задължава да гласува и за Президент. Това е отчетено от ЦИК и първият екран, пред който всеки гласоподавател ще се изправи, заставайки пред машината, ще даде възможност за три избора:

  1. Избор на Президент и Народно Събрание
  2. Избор на Народно Събрание
  3. Избор на Президент

Важно е да се знае, че веднъж щом се избере един от тези три варианта, то той е окончателен и няма как да бъде променен в последствие.

Ако искате да гласувате и за двата избора, но, искайки първо да гласувате за НС, изберете втората опция “Избор на Народно Събрание”. Машината ще отчете, че искате да гласувате само за НС и няма да имате възможност да гласувате и за Президент, защото с картата, която член на СИК ви е предоставил, може да гласувате само веднъж, а втора смарт карта по закон не може да ви се предостави.

751 секции в 68 държави са разкрити за българите зад граница, като за провеждането на изборите в 208 от секциите ще бъдат използвани 416 машини. Сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват за президент и народни представители, но не и за кандидати от листите, поради липса на избирателен район „чужбина“.

Вашият коментар