Киномания продължава със „Сияние на жена“ и „Островът на Бергман“

Филмът „Сияние на жена“ на Коста-Гаврас с участието на Ив Монтан и Роми Шнайдер ще гледаме днес от 18:30 часа в LUCKY Дом на киното . Гаврас напуска за кратко пределите на ангажираното кино, за да екранизира едноименния роман на Ромен Гари, разказващ за емоционалната драма на две отчаяни души. Мишел се скита из Париж, докато тежко болната му съпруга избира да сложи край на мъките си. На улицата той среща Лидия, изгубила дъщеря си преди шест месеца в автомобилна катастрофа…

Ив Монтан е внушителен в душевното си страдание и болезненото осъзнаване на ситуацията. Роми Шнайдер е пленителна като уморена жена, опустошена от загубата и отчуждението в семейството си. Действието на филма се развива в една нощ и създава усещането, че сме попаднали в мрачен сън, на ръба между реалността и бездната на депресията. Разтърсващо преживяване!

Филмът от 20:45ч., част от програмата на Киномания, е „Островът на Бергман“ с Тим Рот и Миа Васиковска. Форьо – шведският остров в Балтийско море, на който дълги години е живял и снимал много от великите си филми Ингмар Бергман, отдавна се е превърнал в място за поклонение от страна на киноманите. Младата режисьорка Крис и по-възрастният ѝ съпруг са резиденти по творческа програма на острова, където освен че отдават почит на майстора, се усамотяват и всеки работи по своя сценарий.

Режисьорката Миа Хансен-Льове деликатно наблюдава нарастващите разочарования в двойката, отдавайки почит към „Сцени от един семеен живот“ на Бергман. С впечатляващ повествователен обрат тя трансформира филма в магически романтично-еротичен лабиринт. Крипс и Рот изразяват болките на брачната интимност с трогателна лекота. Майсторската режисура на този филм напомня, че Бергман, често осмиван като поет на страданието, е бил също и гений на комедията.

Цените на билетите са 8лв и 6 лв за учащи и пенсионери, а за „Класически удоволствия“ – 7 и 5 лв.

За автора

Вашият коментар