Президентът: Гласувах за свобода, законност и справедливост

Държавният глава Румен Радев упражни правото си на глас в изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание

Залогът на тези избори е огромен. Те ще определят дали започналите процеси по оздравяване на държавността ще продължат, или задкулисието отново ще получи институционална власт. Призовавам всички сънародници, независимо дали са тук или далече от Родината, да бъдем съпричастни с нейното бъдеще и да гласуваме. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който днес в София даде гласа си на изборите за президент, вицепрезидент и народни представители.

 „Гласувах за свобода, законност и справедливост. Това са ценностите, които изповядвам. С тях получих доверието на българите. Тях отстоявах, с тях се явявам и на тези избори“, заяви още президентът. Като първостепенна задача пред страната ни Румен Радев определи съставянето на редовно правителство с устойчива подкрепа от българския парламент.

Запитан от журналисти за решението на Централната избирателна комисия да се преброяват 100% от разписките от машинното гласуване, президентът заяви, че „който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи“ и затова е изключително важно всички да гласуваме, за да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото. „Вярвам, че България ще бъде демократична и правова държава въпреки опитите да я върнат назад“, добави държавният глава. Румен Радев посочи също така, че изборната администрация следва добросъвестно да изпълнява закона.

„Ключът към началото на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС е в спазването на правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на системната дебългаризация и на опитите за системно унищожаване и фалшифициране на хилядолетното българско културно и историческо наследство“. Това заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е възможно на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде взето решение Република Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС, както и за посочената от президента Еманюел Макрон дата 14 декември. Румен Радев напомни, че през октомври на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения е провел среща с президента Макрон и с канцлера Меркел, специално организирана от тях. И както пред тях, така и пред всички европейски лидери, пред лидерите на европейските институции и пред медиите, много ясно е изразил българската позиция.

„Началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент в България, а най-вече от самата Република Северна Македония, която трябва да предприеме съответните действия“, подчерта още президентът. Румен Радев добави, че само с открит диалог между София и Скопие, а не с лобиране пред европейските столици, двете държави могат да изградят искрени приятелски и добросъседски отношения, каквито очакват хората от двете страни на границата.

Президентът изрази съболезнования на близките на тримата пациенти, които днес загинаха при пожар в ковид отделението на МБАЛ Сливен.

За автора

Вашият коментар