Президентът: Върховенство на правото и модернизация на страната трябва да са приоритети на бъдещото управление

Двете служебни правителства създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Това отговаря на очакванията на българските граждани и е основният критерий, по който те ще дават доверие на политическите формации в бъдеще или ще го отнемат. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на парламентарната група на „Демократична България“, с които държавният глава проведе консултации съгласно конституционната процедура за съставяне на правителство преди връчване на проучвателен мандат.

Държавният глава посочи, че с вота си на последните избори и с резултатите на „Демократична България“ българите са показали, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които са станали повсеместни за последното десетилетие. „Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас върховенство на правото и модернизация на страната. Те трябва да бъдат цели и приоритети на бъдещо управление, независимо от неговата формула“, заяви Румен Радев. Той допълни, че историята е показала, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани.

От „Демократична България“ заявиха, че след провеждането на три вота за Народно събрание тази година излъчването на правителство е безалтернативно, макар и процесът по формиране на управление да изглежда труден.  „Промяната не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а като дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите“, заяви Христо Иванов. Той изтъкна, че е важно политическите формации – носители на корупционния вирус, да бъдат поставени под „карантина“ при управлението на страната.

В рамките на консултациите, в които участва вицепрезидентът Илияна Йотова, беше обсъдена необходимостта от съдебна реформа, засилване на гаранциите за упражняване на правата на гражданите и на парламентарен контрол, както и политики в сектор „Сигурност“.

За автора

Вашият коментар