Нови пейки от рециклирани опаковки красят 2 квартала в Пловдив

Нови модерни пейки ще се появят в два квартала на Пловдив срещу рециклирани пластмасови опаковки 

Жителите на районите “Централен” и “Тракия” в Пловдив ще се зарадват на нови модерни пейки срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки

Опаковките от бутилки са събиране по време на многобройните събития в Пловдив през 2019-та година

Акцията с мото „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“ е инициатива на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ в партньорство с Екопак България и продължава през октомври, ноември и декември.. Хората могат да пускат ежедневно празни и сухи пластмасови опаковки в жълтите контейнери на Екопак в Центъра на Пловдив и в жк “Тракия”. Получените количества пластмаса за рециклиране ще се измерват на месечна база от компанията за оползотворяване на отпадъци. 

Поставената цел от организаторите е да бъдат събрани 30% повече пластмасови опаковки спрямо същия период на миналата година. Срещу събраната суровина “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще осигури 20 нови креативни места за сядане в двата района. Модерните пейки ще са направени от природосъобразни и рециклирани материали.

„Нека направим нещо хубаво за града ни, като рециклираме опаковките, които неизменно присъстват в ежедневието ни. Вярваме, че като покажем резултата от рециклирането, можем да запалим повече хора да продължават да събират разделно,  да рециклират опаковки и да консумират отговорно”, сподели Ласка Ненова, от сдружение БГ Бъди активен, създател на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Организацията на акцията е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жъртите контейнери в район „Централен“ и „Тракия“. Кампанията ще се популяризира чрез различни партньорски мрежи в града, както и в социалните медии, със забавни визии и послания, които интерпретират „крилати фрази“ на исторически личности. Творческите елементи са създадени от пловдивското студио ПУНКТ.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от началото на 2019 и вече подкрепи повече от 30 значими събития в Пловдив, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота.

Сред тях бяха образователните игри “Чисти вечери”, изрисуването на контейнери за смет в два пловдивски квартала и превръщането на кошчетата за отпадъци в Гребната база в мини-спортни атракции. В Район “Тракия” беше създаден т.нар. “джобен парк” като място за среща на жителите. Работи се по обновяването на Младежкия хълм и предстои обновяването на още една зона в града, с участието на жителите на кварталите.

 

Фотограф: Александър Карамфилов /mediacafe.bg/

Вашият коментар