Звездите ни ги говорят…

Още от древни времена човечеството е отправяло взор към звездите, с надеждата да открие там отговорите на всичките си въпроси. В днешно време изследването на Космоса е една от основните задачи на човешкия род, в търсене на разум и благоприятни условия за живот, както и за евентуални опасности.

В България също има говорещи със звездите, но те не искат от вас да звъните на импулсни телефони, за да ви предсказват бъдещето… или поне не до преди няколко седмици. Изправени пред поредният риск от фалит астрофизиците от Националната астрономическа обсерватория Рожен, се принудиха да помолят за помощ обществото, защото правителството отказваше такава.

Ограниченият бюджет на обсерваторията не достигал за целогодишното поддържане на сложната техника, осигуряваща ценни научни данни.  А изключването ѝ би било пагубно за съоръжението.  Роженската обсерватория е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари. Което превръща България във важна част от общочовешкото опознаване на Космическите загадки.

 

Rojen

Проблемът на учените от Рожен се превърна в медийна пародия, в която главните герои прибягват до всякакви абсурдни методи, за да осъществят мечтата си. Министърът на финансите влезе в ролята на най-лошия злодей, който всячески се опитва да провали главните герой, а премиерът отново се въплъти в героя-спасител и защитник на онеправданите…

Кому е нужно всичко това?! Защо беше необходимо да се стига до тук?! Защо образовани астрофизици трябва да избират дали да работят за 60% от 364 лева или да изнесат уменията си някъде, където ще имат възможността да развиват идеите си и за това ще им се плаща подобаващо?! Защо образовани българи, работещи за това да утвърдят България като полезен източник на научна информация и основен участник в световното научно семейство, биват унижавани и принуждавани от управляващите, да сформират футболен отбор с цел да наберат средства за спасяването на съоръжение, ценно за цялото човечество?!

Отговорите на тези въпроси са ясни, но ужасяващо трагични. Защото политиката не е всичко, но всичко е политика.

Пред нас се разигра един евтин политически театър, възползващ се от страха на едни учени и обществената подкрепа. При едни нормални условия, може би никой нямаше да разбере, че на обсерваторията в Рожен не ѝ достигат парите за поддържането на скъпата техника. Решението за „спасяването“ ѝ едва ли щеше да е по-различно от сегашното, но щеше да липсва драматизмът и разбира се „овациите“ на публиката.

Припомням, че вчера на заседанието на Министерски съвет, на което беше поканено и ръководството на НАО Рожен, премиерът заяви, че обсерваторията ще получи 270 хил. лв. от Земеделското и Екологичното министерство, като ще се ангажира да провежда изследвания за влиянието на климатичните промени и слънчевата активност върху горите и екосистемите в страната. Което според директорът на обсерваторията би отклонило учените от работата им и „биха пропуснали някой астероид застрашаващ Земята“. Което от своя страна пробуди нова ирония от премира който заяви, че ще осигури парите, за да не се пропусне „нито една звездичка, нито един астероид“.

 

Rojen_Kulata

И колкото по-абсурдна и обидна става тази ситуация, толкова повече започва да намирисва на политическа стратегия от страна на управляващите. От една страна – да, БАН има самостоятелен бюджет и би трябвало ръководството му да отдели повече пари за действително работещите звена и по-малко за тези, които само симулират дейност.

От друга страна най-вероятно правителството е изисквало от астрофизиците на НАО Рожен да извършват тези изследвания за Министерството на земеделието и Министерството на екологията, но паради отклоняването на основните приоритети на обсерваторията, ръководството му е отказало. Тогава идва последният решителен етап, в който парите не достигат, разиграва се едномесечна драма и учените биват принудени да извършват желаните от правителството изследвания.

Разбира се горепосоченото е само в сферата на конспирациите, но е факт, че от началото на управлението си правителството не престава да предлага на българите непрекъснати „скандали“ и „проблеми“, на които винаги намира решение… и, разбира се, винаги заобиколени от камери.

Много ми е интересно как така никога няма пари за нищо, а на края винаги се намират?…

 

 

За автора

Вашият коментар