Психологът Деница Велкова и как да не се шашкаме от пазаруването в последния момент

Моловете и магазините са фрашкани в близките дни преди Коледа и дори в самия й ден. Може да се каже, че ни е в кръвта често да се подготвяме в последния момент, което води до стрес и притеснение. Как да контролираме цялото това напрежение, говори Деница Велкова. Тя е семеен консултант и майка на две деца, затова я поканихме за един полезен и тематичен разговор. Също коментираме – Превърнахме ли празниците в материална надпревара и кое е най-важното в тези дни?Защо е цялото това напрежение по Коледа?

Да намерим време за себе си е голямо предизвикателство за повечето хора и някак си важните неща остават все за последния момент и това поражда напрежение. Личният живот е оставен на по-заден план от редица други задачи в живота ни.

Какви забелязваш, че стават често хората по това време на годината?

Общите впечатления са, че някак си желанието да прекараме празниците с любими хора и да ни е хубаво се опорочава точно от това бързане, напрежение, кой какви очаквания има и кой какво си представя. Искаме да ни е уютно и светло, а стресът води със себе си и разочарование. Трябва наистина да помислим около това как да съхраним себе си и да запазим фокуса върху това наше желание да бъде спокойно и приятно. По някакъв начин да укротим този ритъм и усещане за натиск. Ограниченото време, пазаруване, тичане в последния момент създава неприятна атмосфера сред всички и в стремежа да ни е добре, за съжаление, се получава точно обратното. и това се усеща, колкото и да си казваме „искаме да ни е хубаво и спокойно“ на практика получаваме за съжаление точно обратното.

Дай ни съвет, ако се уловим, че изпадаме в тревожно състояние какво да си кажем?

Едно от нещата, които може би притеснява хората е какъв подарък да изберат, дали той ще бъде оценен, харесван, дали отговаря на потребностите на човека, за когото го избират. Дали ще бъде реципрочен на това, което ще получат. Това са все неща и главоболия, които сами си създаваме и трябва малко по-отгоре да погледнем. Да направим нещата така, както ги чувстваме. Идеята, с която правим този подарък, начинът по който го поднасяме и значението, което влагаме са смислените неща. На мен тук ми се иска да кажа, че подаръците не са само материални, не са само вещ купена от магазина. Много по-ценно е да успеем да си подарим преживяване с важните за нас хора. Ако ни е ограничен бюджетът, това също води до стрес, така че е добре да мислим в насока как да не го усложним. Да организираме приятно преживяване, да се насладим заедно на приготвянето на някакви коледни сладки, например, да приготвим семеен обяд, да прекараме заедно сред природата.Защо изпитваме толкова полюсни емоции и смесени чувства от празника?

Всички хора имат различна настройка и нагласа за празниците, за коледното вълшебство. Като че ли повече виждам хора, които са с много смесени чувства, да не кажа и повече негативни. Те са породени от точно това свръхочакване на нещо хубаво, свято и в последствие разочарованията, които претърпяват по една или друга причина. Това не означава пък, че трябва да се настроим, че е ден като ден. Няма нищо лошо в това да вярваме в святостта на тези дни и в празничната атмосфера. Наистина е сложно човек да постигне този баланс, за който ни се иска да говорим. Най-голямото предизвикателство е хората да спрат за секунда и да се замислят наистина кое важно за самите тях и какво искат те самите. По-често отговаряме на чужди очаквания, на очаквания, които са около нас и някак си те правят така че отново да пренебрегнем себе си и своите потребности и това формира разочарованията, защото на нас ни се е искало нещо по-различно.

А ти самата как усещаш това време на годината, как преминава при теб?

Аз като всеки друг човек през годините съм изпробвала различни варианти, за да мога да намеря баланса на това от една страна да направя неща, които са важни и смислени за мен самата, за децата, за семейството, от друга страна да мога да обърна внимание и на всички роднини, които са важна част от живота ни.Мислиш ли, че възрастните в стремежа си да направят вълшебна Коледата на децата я саботират за себе си или точно обратното – децата напомнят за коледната магия?

Възрастният все някога е бил дете и е много полезно понякога да влизаме в обувките на нашето дете и детето в самите нас, за да си спомняме за начинът, по който сме преживявали Коледа. Нещата, които са ни харесвали, за които сме тръпнали в очакване и сме се вълнували. Срещам се и с такива родители, които все още са съхранили и запазили тази идея за вълшебството, но и с такива, които са позабравили и вярват, че не е необходимо да захаросват цялата тази ситуация и празнични дни пред децата, което според мен не е полезно. Не знам кое е правилното, но на мен ми се струва, че всеки от собствения си опит би могъл да каже кое е онова нещо, от което е имал нужда и е копнеел да получи като дете. А може би и по една или друга причина е липсвало в неговото семейство.


Материална ли е по-скоро Коледата за днешните деца?

Мисля, че цялата ситуация през последните години е много динамична, тежка, объркваща за хората и всички са в сложна ситуация. Oсобено родителите с амбиция да подарят едни спокойни празници и да видят щастието в очите на децата си. Аз вярвам, че родителите се лутат кое е най-доброто и какво да направят. Още повече, живеем в последно време в толкова материален свят и всичко е на една ръка разстояние. Няма го онова тръпнене, мечтаене на подаръка, който сме си харесали и сме написали писмото. Всичко се случва бързо, децата се научават постоянно да се откликва на тези потребности, а родителите от своя страна сякаш изкупват вината си за липсата на това време, за което казвам, че би следвало да инвестират в преживявания, за да имат спомени. Това е в основата на качествените отношения. Има редица изследвания доказали, че материалният подарък носи радост, но всъщност това щастие е мимолетно. В рамките на няколко дни просто изчезва и усещането за вътрешна празнота и смисъл отново се появяват. Затова трябва да сме заедно и да си подаряваме хубави емоции.За автора

Вашият коментар