Румен Радев: България решително застава зад македонските българи в тяхната борба за равноправие

Президентът Радев се срещна с представители на организации на македонските българи, сред на политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията Културен център „Иван Михайлов“- Битоля, „Трибуна“ – Прилеп, „Македонско българско приятелство“ – Скопие, „Коридор 8“- Скопие, „Интеракция“- Охрид, „Единство“ Кочани, по време на първото по рода си тяхно посещение в София. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

В приветствието си към гостите президентът Радев подчерта, че България като цяло, като общество и като държава започна една важна и позитивна, макар и закъсняла промяна на отношението си към Република Северна Македония (РСМ). Досега отношенията минаваха преди всичко по линията София-Скопие, което не включваше достатъчно българската общност в РСМ в процесите на формиране на политики и взимане на решения. Това се променя, заяви държавният глава. България решително  застава зад македонските българи в тяхната борба за равноправие наред с всички останали части от народи в РС Македония. Това е и позицията, която президентът Радев отстоя категорично и пред лидерите на европейските институции и пред лидерите на страните-членки на Съвета на ЕС по въпросите на разширяването на 6 октомври. „Увереността ми да отстоявам тази позиция се дължи на вас“, обърна се Румен Радев към представителите на организации на македонските българи.

Според президента македонските българи трябва да бъдат единни в името на общата цел- прекратяване на дебългаризацията и практическата реализация на правата и равноправието чрез конституцията, чрез законите и преброяването на населението и най-вече чрез практически действия. Конституцията на България задължава българските институции да защитават своите граждани както в България, така и навън. Конкретно този въпрос е залегнал и в чл. 11, ал. 4 на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. България няма да се намесва във вътрешните работи на РСМ, но подкрепя искането на македонските българи за гарантиране на тяхното равноправие чрез Конституцията и законите на РСМ, за адекватното им преброяване. В това отношение България няма да прави нищо повече, но и нищо по-малко от всяка от останалите регионални държави, които също имат части от народи на територията на РСМ и които поддържат структурирани, официални отношения със своите сънародници там.

Президентът изрично увери гостите, че независимо от геополитическия контекст, независимо от това как по-широките интереси на България се проектират в Европа и в света, българската държава  няма да пожертва интересите на македонските българи за равноправие и достоен живот, за право на политическа, икономическа, културно-историческа и всяка друга изява. Според президента Радев именно това, наред с посегателствата върху общото за всички българи историческо и културно наследство, както и с езика на омразата и други враждебни действия, които продължават да бъдат ежедневие, наред с неспазването на Договора за приятелство от 2017 г., отлага нашето съгласие РСМ да започне преговори за членство в ЕС.

Президентът информира, че тече процес на формулиране на една нова политика по отношение на РС Македония, която в рамките на съществуващите позиции на българския парламент поставя по-силен акцент на добруването на  македонските българи.  Особено място в тази политика ще заемат въпросите на българското гражданство, които касаят въобще българите по света. Получаването на българско гражданство трябва  да се улесни и ускори и да се превърне от административна процедура в тържествен акт. Българското гражданство е и гражданство на Европейския съюз и то трябва да бъде повод за гордост, отбеляза Румен Радев. Наред с това стои и въпросът за правата и задълженията на хората, които стават както български, така и европейски граждани. Реализирането на тези права и задължения, пълноценното участие в политическия, обществения, икономическия, културния живот както в РС Македония, така и в България е важна проява на гражданска отговорност.

Това ще бъде и достойния отговор на онези, които принизяват значението на българското европейско гражданство. Това е непризнаване на документалните факти за произход, както и принизяване на свободното волеизявление на българската идентичност. Тези обидни за всички българи спекулации трябва да бъдат решително опровергавани, стана ясно от думите на президента.

Държавният глава Румен Радев отново подчерта, че пътят на РС Македония към ЕС минава задължително през спиране на дебългаризацията. Обща е задачата на всички българи, както в България, така и в РС Македония, да защитят по справедлив начин общото наследство и паметта на нашите родители и сънародници до най-далечните извори на историята, да се осигури на македонските българи достоен живот и равни права с всички останали граждани на РСМ. Президентът Радев почете паметта на ярки личности като Панде Ефтимов, Владимир Панков, Йован Стояновски и редица други, дали живота си за запазване на правата и достойнството на българите в Македония.

Държавният глава очаква от лидерите на политическите партии, които също ще се срещнат с представителите на организациите на македонските българи, внимателно да се вслушат в техния глас и да заявят своята подкрепа за общата кауза.

За автора

Коментари (1)

Вашият коментар