Румен Радев върви уверено към нов мандат

Според данни, разпространяващи се масово в социалните мрежи, към този час настоящият президент на България Румен Радев води убедително над конкурента си Анастас Герджиков с резултат над 60%.

Избирателната активност към 16 часа е 24,12%, гласували почти  1 600 000 души.

Припомняме, че държавният глава се изправи днес срещу ректора на софийския университет на балотаж седмица след редовните избори за президент и парламент, които не излъчиха победител в битката за президентството, поради ниската избирателна активност в страната.

Гласуването започна в 7.00 часа, като ще приключи в 20.00 часа, ако няма повече желаещи да упражнят правото си на глас. В случай, че пред избирателните секции все още има хора, то по преценка на централната избирателна комисия гласуването може да бъде удължено с един час, но не повече от 21.00 часа.

Днешният вот отново е машинен в секциите, в които има над 300 избиратели, като електронната бюлетина има една единствена страница. На нея са изписани имената на двойките кандадити, както и опцията „не подкрепям никого“.

Извън страната изборите се провеждат в 750 секции, като с машини се гласува в 208 от тях.

По време на вота в изборните секции е забранено да се използват фотоапарати или телефони, с които да се заснема упражняването на правото на гласуване на гражданите.

За автора

Вашият коментар