Осинови кошер – спаси пчелите


Научно доказано е, че ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, човешкият и животински свят ще оцелеят максимум четири години. Опрашването на растенията, от страна на пчелите, е жизненоважно за планетата и нейните обитатели. За жалост, в последните години популацията на пчелите рязко намалява, което е не само тревожно, а направо плашещо. Ако трябва да говорим в статистически конкретики, за последните 15 години в световен мащаб колониите им изчезват с над 40%. Феноменът е познат като „Синдромът на празния кошер“. Сред основните причини са пръскането на растенията с пестициди, което трови пчелите, липсата на паша, както и ниската цена на изкупуване на меда, което демотивира много от пчеларите да спрат да произвеждат, защото не могат да се препитават.

Правителствата на не една държави видяха проблема и започнаха да действат за разрешаването му. България все още не е силно мотивирана в това отношение. Най-лошо e положението в Северозападна България, където смъртността на пчелите е над 50%. Производителите споделят, че 2020 година е най-лошата досега в историята на страната ни, като прогнозите им са, че настоящата ще е дори по-зле.

Добра стъпка напред е създадената от Министерството на земеделието специална платформа, в която пчеларите могат да се регистрират и да следят информация за актуални акции на пръскане с пестициди на посевите, за да могат да вземат адекватни мерки навреме и да не изложат пчелите си на тровене. Успокоителното е, че смъртта им може да бъде избегната, защото пестицидите са отровни, когато са мокри, но когато изсъхнат няма да навредят на животните. Изсъхването им отнема приблизително 3 часа.

Като цяло обаче амбицията за справянето с проблема обхваща по-скоро неправителствени организации или частни акции и инициативи.

Такъв пример е проектът на Pollenity за осиновяване на кошер на български производител „Истински мед“. Всеки желаещ може да осинови кошер от пчелар в различен регион, като по този начин подкрепя грижите му за пчелите и го изкачва до честни конкурентни цени, спрямо европейските стандарти. Засега са включени почти всички региони, освен Добруджа, Странджа и Югозападна България.

Платформата предлага няколко вида абонаменти на различна месечна или годишна стойност, за която потребителят получава определен брой бурканчета чист, натурален мед, без консерванти и изкуствени съставки. Колкото по-висок пакет избере купувачът, толкова повече продукти получава. Пакетите са съобразени с бюджета на всяко семейство, за да има избор.

Колкото и да е странно, идеята е инспирирана от Космоса и моето увлечение към високите технологии. През 2013 година се записах в програмата „Космически предизвикателства“, която ме накара да се замисля за ролята на технологиите в нашия живот и как можем да го подобрим, използвайки ги. Аз съм инженер и ми е тръпка да решавам проблеми по интелигентен и устойчив начин. Реших да се захвана с пчелите, защото има нещо много магично в тях. Можем да научим много от тези животни.

Кандидатствах с проект на едно международно състезание, което спечелих, а за награда бях изпратен да уча в НАСА за 10 седмици. Там придобих нови знания за технологиите, но реших да ги приложа за по-устойчиво използване на природните ресурси. Повярвах, че дори българин може да промени света към по-добро“, споделя Сергей Петров – създател на проекта.

Екипът му изобретява миникомпютъра Beebot за дистанционен мониторинг на пчелни кошери, чрез който пчеларите от разстояние да следят какво се случва с тях – колко тежи един кошер, какви процеси се извършват в него, какво е състоянието на пчелите, дали имат нужда от помощ и тяхното жужене. В същината си представлява платка, която се внедрява в кошера и предава в реално време случващото се в него.

Макар да звучи сложно и иновативно, компютърът е лесен за боравене. В инициативата се включват пчелари, отворени към света, готови да говорят за проблема и да апелират за намиране на решение.

Засега включилите се към мисията пчелари са Михаела Колева, Антон и Милена Стефанови, Атанас Котов, Веселина Димитрова, Цветан Иванов, Владимир Кънев и Антония Кисьова, Георги Георгиев, Даниела Челебиева, Димитър Димитров, Иван Гешев и Екатерина Енева, Илиян Стратиев, Методи Михайлов, Ник Николов, Росен Боянов, Сергей Петров, Цветанка и Николай Маринови, Емил и Богомила Пътови, семейство Омайски и Стефан Стефанов.

Ние сме в умерен и благоприятен климат. Имаме достатъчно дълги дни и нощи, пчелите могат да събират прашец и нектар от стотици видове растения. Но този страхотен български продукт е недооценен. Огромен проблем е консолидирането на аграрната индустрия.

Преди 200 години 90% от населението на Земята е отглеждало храната си, а сега са под 5%. В момента се създават монокултури и така се пропускат ключови неща, като опрашването. Хората не си дават сметка, че пчеличките не летят на повече от 3 км. от кошера си.

Друг проблем е, че в периода на модернизация сме избутали този сектор в едно много неприятно място. Малко хора се захващат с пчеларство. То не носи доходи, не носи уважение, затова нашата мисия е да върнем достойнството им и да поправим една счупена част от екосистемата.

Не на последно място, прекупвачите на мед са монополисти. В България кило мед се изкупува за 3-3.20 лв. Масово изкупеният мед се смесва със захарен сироп, тип глюкоза, купен от Китай, и след това се изнася към Европа, което допълнително срива качеството му и реномето на българския пчелар“, обяснява още Сергей Петров.

Амбицирани за промяна, Сергей и екипът му изкупуват меда на родните производители на двойна цена, а потребителите получават качествен и природосъобразен мед. Организират се и посещения на място, за да видят на живо процеса на създаване на мед, както и да кръстят тяхната собствена пчела майка. До този момент над 1200 човека са осиновили кошер. Твърде малка цифра за спасяването на пчелите в страната ни, но едно добро начало за по-светло бъдеще.

За автора

Коментари (1)

  1. Как да осиновя кошер? Брат ми има около 20 пчелни кошера но транспорта до село вече е проблем . Автобус ли да купя ? Ямболските села се обезлюдяват .

    Отговор

Вашият коментар