Продължаваме промяната отвя ГЕРБ за първото място, Възраждане влиза в парламента

Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев е победител в днешния вот с  26,3 % подкрепа от имащите право на глас. Това показват данните на „Галъп“ от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката. 

Второто място остава за коалицията ГЕРБ-СДС, за които са гласували 23,1% от българите. На трето място се нарежда ДПС с 11.4%, а четвъртото място е за социалистите от БСП, за които са гласували 10,4 % от избирателите.

В парламента влизат още ИТН с 9.3 %, ДБ с 6.4 % и изненадата Възраждане, спечелили 5.0 % от гласовете. 

Извън парламента остават от Изправи се БГ! Ние Идваме!, регистрирали резултат от 3.0%

На президентските избори ще има балотаж, като настоящия държавен глава Румен Радев печели 50%% от вота на избирателите. Втори остава Анастас Герджиков с 24%, Мустафа Карадайъ е с 9.1%, четвърти е Костадин Костадинов с 4.1%, а Лозан Панов остава на пето място, печелейки 3.5 % от симпатиите на българите.

Припомняме, че на 14 ноември се проведоха третите поред парламентарни избори за календарната 2021 година. Този път изборите бяха 2 в 1, като българите дадоха своя глас както за народни представители в бъдещото 47-мо народно събрание, така и за президент и вицепрезицент на страната.

21 партии и 7 коалиции се бориха за вота на избирателите, като кандидатите за депутати бяха 5067. В изборите за президент и вицепрезидент участваха 23 двойки кандидати, като част от тях бяха чисто партийни кандидатури, а останалите издигнати от инициативни комитети.

За автора

Коментари (1)

  1. ПП остави партиите на протеста като оскубани кокошки.Как ли ще сформират с тях правителство?

    Отговор

Вашият коментар