Тийнейджър създаде приложение за тълкуване на архаичните думи в българската литература

„Направих приложението https://archaismdictionary.bg, за да улеснява четенето на класическа българска литература особено когато в нея се срещат архаични или диалектни изрази. С телефона или чрез компютър може да сканирате старинна дума, която не сте чували, и на екрана веднага виждате как се тълкува. Сигурен съм, че и моите връстници от българските училища по света са се сблъсквали с подобна неяснота и се надявам онлайн речникът на архаизмите да им е полезен.“ Така 17-годишният възпитаник на Американския колеж в София Огнян Траянов представи на вицепрезидента Илияна Йотова създаденото от него приложение.

Младежът се надява на съдействието на вицепрезидента речникът да достигне българските училища и до българските общности по света. „И тук, и в чужбина четящите деца се затрудняват с текстове, писани отдавна“, посочи Йотова.

В дигиталния речник вече са поместени над три хиляди думи. Всеки потребител може да се включи с предложение за думи и тълкувания. „С мои приятели разработихме и платформата Cyrlearnic за изучаване на кирилицата от хора, ползващи английски  език“, изтъкна Огнян Траянов.

С други млади ентусиасти Огнян създава синтезатор на реч, с чиято помощ правилно се чете и произнася написан текст на български език.

Вицепрезидентът се ангажира информацията за дигиталните улеснения да достигне до мрежата на неделните училища и лекторатите по български език в чужбина. Йотова изрази надежда, че диаспорите ни по света ще помогнат речникът да се обогати, а с помощта на платформата да говорят на още по-ясен и чист роден език.

За автора

Вашият коментар