Пречи ли многото знание

Ръководството на канадски университет е прибягнал до изключване на свой студент, тъй като въпросният млад човек  е открил сериозен пропуск в сигурността на софтуера за управление на базата лични данни на студентите в учебното заведение. Оценките на Ал Кабаз са анулирани, с което той губи и възможност за кандидатстване в друг колеж.

Младежът,  изучавал компютърни науки в Доусън  открил пропуски в сигурността, които могат да позволятна всеки да влезе в системата и да получи достъп до личните данни на студентите.

Ал Кабаз веднага уведомил ръководството на университета, което му благодарило и заявило, че ще се свърже с фирмата разработила софтуера .

Два дни по-късно Ал Кабаз проверил дали проблемът вече е решен, но вместо това получил телефонно обаждане от президента на софтуерната фирма Едуард Таза, който го заплашил с арест, ако не подпише споразумение за запазване на мълчание по случая. Ал Кабаз дори трябвало да се съгласи да не казва, че е подписал подобен документ.

Студентът подписал документа, но въпреки това колежът го изключил, анулирайки оценките му. Не били уважени и последвалите неколкократни обжалвания от страна на младежа. За сметка на това пък, студентският съвет на колежа е направил подписка сред учащите в заведението за подкрепа на Ал Кабаз с искане правата му да бъдат възстановени.

Дори и Ал Кабаз да не се върне в учебното заведение бъдещето му в никакъв случай не  изглежда зачеркнато. Той вече е получил близо 10 предложения за работа, включително и от компанията , произвела лошия софтуер.
 

Така че ето ви едно доказателство, как не само на Балканите, а и в т.нар. развити страни правителствата и управляващите на различни нива, не харесват меко казано хора, които знаят и могат твърде много. Така или иначе  именно такива личности са търсени  в живота, което става ясно от тази случка.

Дали ще бъдете хрисими и незабележими, дали ще бъдете част от страдото, на топло, в златната среда, или ще развеете байрака на знанието и различността, зависи само и единствено от вас.

Едно решение, което струва ми се не се нуждае от много размисъл.

 

pc-knoledge

 

 

За автора

Вашият коментар