Академия КИТ кани любознателните деца в своя „Музей на Абакуса“ в Пловдив

Интригуваща среща с втория по важност инструмент в развитието на човешката цивилизация организира за децата и техните родители Академия КИТ.

На 16 април 2022 г. (събота) от 9:30 до 17:00 ч. в Академията в Пловдив на адрес на ул.“ Свети Климент“ 8 ще отвори врати еднодневна експозиция на „Музей на Абакуса“.

Малки и големи гости ще имат изключителната възможност да се запознаят с абакусите по света, от древността до наши дни – от империята на инките, през средновековието, до двадесет и първото столетие.

Абакусът е служил за извършване на бързи пресмятания в търговията, инженерните и строителни дейности, както и в държавното управление. Сметалото е един от най-важните инструменти в развитието на човешката цивилизация.

На 16 април посетителите ще разберат как работи абакуса и каква е връзката му с калкулатора и съвременния компютър. Гостите ще разгледат книгите „Libra Abaci“ на Фибоначи и  „Margarita Philosophica” на Грегор Райш, които запознават с чудесата на математиката, а също и интересни материали, предоставени от Националния музей за американска история – един от първите плакати на IBM, гравюри с Мадам Аритметика и други репродукции.

На едно място са събрани уникални експонати – инструменти за изчисление като сметалото на инките юпана, изработено специално за изложбата от видния български керамист Димитър Каркеланов като репродукция на музеен образец. 

Сред експонатите са и разнообразни видове сметала като китайското суан пан, японското соробан, руското счот и още видове юпана, принадлежащи на частната колекция на Кристина Върбанова – основател на първата школа по ментална аритметика в Пловдив.

За автора

Вашият коментар