Омбудсманът на България застана зад студентите и техните искания

На 4 ноември (петък) се проведе среща между пловдивските младежки организации и студентските съвети с омбудсмана на републиката Константин Пенчев. "Самият той пое отговорността да изпрати ревизирани всички искания, които ние младите хора в Пловдив поискахме от правителството и институциите", коментираха след срещата младежите за mediacafe.bg
 
Всеобщото мнение е, че връзката власт – общество, администрация – общество, институции – общество, трябва да се подобрят. Това налага един по-добър диалог и съответно отворен разговор между народа и управляващите. Студентите, които бяха изразители на исканията от мирния протест на 2-ри октомври показаха, че има младежка общност. Освен обединение, успяха да променят хорското мнение и значението на думата протест, че той може да бъде мирен, обединителен и с положителен характер.

 

"Знаем, че ако отново няма да бъдем чути, можем и ще организираме още един протест. И вярваме, че ще бъде далеч по мащабен! Не викахме напразно и няма да бъдем глас в пустиня. Нашето чудо няма да бъде за три дни, както е познатата практика последните няколко години. Желаем да контактуваме с институциите и искаме тяхното внимание, защото това ни мотивира и ентусиазира да вървим напред. Да осъзнаем за себе си, че всъщност можем да направим нещо за държавата си", каза председателят на НМФ Веселин Илиев.

 

Константин Пенчев даде пример със сегашния евродепутат Кон – Бендит и революцията във Франция през 1968, който по това време организира судентите и повежда Франция към демокрация.

Желанието на студентите бе насочено и към четвъртата влас, медиите да отразяват честно и безпристрастно, защото в думите им има конкретика. От повечето медии протестът бе отразен като митинг на футболните клубове, а истината е, че всички бяха заедно. Добрата новина, не е новина, но не е лоялно да се манипулира човешкото мнение по този начин. Особено от големи медии, които се имат за информационни гурута на нашата страна.

Нова среща с г-н Пенчев ще се състои след 8- ми декември.

 

За автора

Вашият коментар